Δρ. Κ.Μπαλωμένος για το NRDC-GR: «Αυτά είναι τα 20 Χρόνια Προσφοράς στην Ελλάδα και το NATO - Ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής αναβάθμισης»

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 11/09/24 - 19:31

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τον πολλαπλό και εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC-GR στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει στο πλαίσιο του ιστορικού Γ’ Σώματος Στρατού (Γ’ΣΣ), εκθέτει σε άρθρο του ο Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας και πρώην επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Ο Δρ.Μπαλωμένος με το άρθρο του αυτό με τίτλο: «NRDC-GR 2004-2024: 20 Years Contribution to Greece and NATO», που δημοσιεύτηκε στο επετειακό τεύχος του περιοδικού «NRDC-GR Herald Magazine» του Στρατηγείου που μόλις εκδόθηκε για να προβάλει τα 20 χρόνια λειτουργίας του στην Ελλάδα, εξετάζει το θέμα από πολιτικο-διπλωματική σκοπιά, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στο διάστημα αυτό ως «…ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής που αναβαθμίζει το ρόλο και την επιρροή της Ελλάδας τόσο στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ όσο και στην ευρύτερη περιοχή»

Το προαναφερθέν άρθρο του Δρ.Κ.Μπαλωμένου έχει ως ακολούθως

«Φέτος εορτάζουμε την 20η επέτειο του Ταχέως Αναπτυσσόμενου Σώματος του ΝΑΤΟ (NRDC-GR) στην Ελλάδα από την ίδρυσή του τον Αύγουστο του 2004. Η περίοδος αυτή, χαρακτηρίζεται από σημαντικά επιτεύγματα τόσο για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του Ταχέως Αναπτυσσόμενου Σώματος του ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσει τη συλλογική άμυνα των κρατών μελών του. Τα Ταχέως Αναπτυσσόμενα Σώματα του ΝΑΤΟ είναι Αρχηγεία Δυνάμεων Υψηλής Ετοιμότητας, τα οποία μπορούν να αποστέλλονται γρήγορα για να ηγηθούν των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε αποστολές εντός ή εκτός της επικράτειας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Το Ταχέως Αναπτυσσόμενο Σώμα μπορεί να αναπτυχθεί για ένα ευρύ φάσμα αποστολών: από τη διαχείριση καταστροφών και την υποστήριξη της ειρήνης έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Μπορούν να διοικούν και να ελέγχουν δυνάμεις από το μέγεθος μιας ταξιαρχίας που αριθμεί χιλιάδες στρατιώτες μέχρι ένα σώμα (στρατού) δεκάδων χιλιάδων.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ταχέως Αναπτυσσόμενου Σώματος του ΝΑΤΟ τόσο για την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεών της όσο και για τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και την ενίσχυση της θέσης της στο ΝΑΤΟ, από τις αρχές του 2000 ζήτησε να ενταχθεί στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις Δυνάμεις Υψηλής Ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο του 2000, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αποφάσισε να μετασχηματίσει και να προσφέρει το Γ' Σώμα Στρατού στο ΝΑΤΟ ως υποψήφιο Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο Ξηράς σε Χαμηλότερη Ετοιμότητα (NDC - GR HQ).

Η 1η αξιολόγηση του Αρχηγείου που είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2003 αποσκοπούσε στην αρχική ή προσωρινή επιχειρησιακή ικανότητα του αρχηγείου.

Την άνοιξη του 2004, η Ελλάδα έλαβε το πρώτο έγγραφο από τη Συμμαχία που πιστοποιούσε την επιτυχή αξιολόγηση της ΔΟΕ και με απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου 2004, το Αρχηγείο NDC-GR ενεργοποιήθηκε ως Διεθνές Στρατιωτικό Στρατηγείο και του χορηγήθηκε διεθνές καθεστώς με ισχύ από τις 31 Αυγούστου 2004.

Τον Ιούνιο του 2005 το Ελληνικό Στρατηγείο πιστοποιήθηκε με επιτυχία ως Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας (ΠΕΙ) και ανακηρύχθηκε ως Χαμηλής Ετοιμότητας Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο μετά από αξιολόγηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της άσκησης «GORDIAN KNOT-2005».

Οι επιτυχίες του Ελληνικού Στρατηγείου συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, καθώς το 2008 αναγνωρίστηκε ότι διαθέτει Ετοιμότητα Μάχης (CREVAL) μετά την αξιολόγησή του στην άσκηση «GORDIAN KNOT 2008».

Το 2012 το NDC - GR HQ εκπλήρωσε με επιτυχία τη δέσμευσή του να είναι η Διοίκηση Χερσαίου Τμήματος του NRF 2012 και διεξήγαγε με άριστο τρόπο όλες τις προβλεπόμενες εκδηλώσεις ετοιμότητας της περιόδου αναμονής και τις ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το NRF.

Επιπλέον, στις 8 Νοεμβρίου 2012, η Ελλάδα προσέφερε το Στρατηγείο NDC-GR ως Στρατηγείο Δυνάμεων Υψηλής Ετοιμότητας (NRDC - GR HQ), προσφορά που έγινε αποδεκτή από τον SACEUR στις 28 Νοεμβρίου 2012.

Τον Ιούνιο του 2015, το Αρχηγείο NRDC - GREECE ανακηρύχθηκε ως Αρχηγείο Δυνάμεων Υψηλής Ετοιμότητας μετά από μια επιτυχή αξιολόγηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της άσκησης «GORDIAN KNOT/ TRIDENT 15».

Κατά τη διάρκεια του 2018 το Αρχηγείο NRDC-GR είχε άλλη μια επιτυχημένη αξιολόγηση στην άσκηση «TRIDENT JAGUAR 2018» του ΝΑΤΟ ως Αρχηγείο Κοινής Επιχειρησιακής Δύναμης του ΝΑΤΟ και το 2019 εκπλήρωσε με επιτυχία τη δέσμευσή του να είναι το Αρχηγείο Κοινής Επιχειρησιακής Δύναμης.

Τέλος, το NRDC-GR HQ από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 και μετά την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης «STEADFAST LEDA – 21» (STLE-21), έχει μεταβεί σε καθεστώς «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» (FOC) ως Διοίκηση Χερσαίων Συνιστωσών Πολλαπλών Σωμάτων (MC LCC), ικανή να αναλάβει τη διοίκηση έως και 5 σχηματισμών χερσαίων συνιστωσών επιπέδου Σώματος Στρατού (AC).

Εκτός από τα παραπάνω επιτεύγματα, αξίζει να εστιάσουμε στη συμβολή, αλλά και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του NRDC-GR για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.

Το NRDC-GR διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Έχει να επιδείξει πολλές αξιόλογες ικανότητες στους τομείς του σχεδιασμού, της διοικητικής μέριμνας, της διοίκησης και της διοίκησης και του ελέγχου και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτητικές προκλήσεις μιας ταχείας ανάπτυξης σε διάφορα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή και στην οποία εδρεύει επίσης, το αρχηγείο του Γ' Σώματος Στρατού και το αρχηγείο της Μεραρχίας Υποστήριξης του Ελληνικού Στρατού.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στα Βαλκάνια και διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες μεταφοράς (σύγχρονο οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο, 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο κ.λπ.), το NRDC-GR μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο ως κόμβος εφοδιασμού του ΝΑΤΟ.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα μέσω του NRDC-GR συμμετέχει ενεργά στον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα υποστηρίζει τον στρατιωτικό μετασχηματισμό του, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των αποστολών εκτός της περιοχής.

Επιπλέον, το NRDC-GR διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ενσωματώσει στρατηγικά και επιχειρησιακά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Συμμαχία. Από την άλλη πλευρά, το NRDC-GR προσφέρει πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα στο προσωπικό του Αρχηγείου και συνολικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα μέλη του προσωπικού αυτού, έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε πολυεθνικό περιβάλλον και να αποκτήσουν εμπειρίες από τη συνεργασία τους με προσωπικό από Έθνη με διαφορετική κουλτούρα και στρατιωτικό υπόβαθρο.

Επιπλέον, το NRDC-GR ασχολείται με την ανάπτυξη νέων δογμάτων και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, υποστηρίζει τη διαλειτουργικότητα σε δυνατότητες, διαδικασίες και μεθόδους μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και συμβάλλει στη βελτίωση της στρατιωτικής τους ενότητας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί την επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το Στρατηγείο αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για την επίδειξη των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επίσης, το NRDC-GR είναι ένα χρήσιμο εργαλείο της Στρατιωτικής Διπλωματίας και βοηθά τόσο την Ελλάδα όσο και τη Συμμαχία να διαμορφώσουν τις σχέσεις μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και πέραν αυτών.

Ειδικότερα, λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ, ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει τις συγκρούσεις και να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, να καταστείλει τις εντάσεις και να καταπολεμήσει τις αιτίες που οδηγούν σε καταστάσεις συγκρούσεων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφερθεί η συμβολή του NRDC-GR στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης και τις συνέργειές του με την τοπική κοινωνία (Πανεπιστήμια κ.λπ.).

Τα οφέλη για την Ελλάδα από τη λειτουργία του NRDC-GR είναι προφανή. Αποτελεί σημαντικό πυλώνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια. Εκτός από τα επιχειρησιακά οφέλη και την απόκτηση γνώσεων σε κρίσιμους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, το NRDC-GR αποτελεί πόλο έλξης εξειδικευμένου στρατιωτικού προσωπικού, επαγγελματιών και επιστημόνων, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια της χώρας σε διεθνές επίπεδο μέσω της συμμετοχής και διοργάνωσης πολυεθνικών στρατιωτικών αποστολών ή σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του Στρατηγείου.

Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής που αναβαθμίζει το ρόλο και την επιρροή της Ελλάδας τόσο στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Νοτιοανατολική Μεσόγειος). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αποκτά μεγάλη προστιθέμενη αξία, διότι το αποτύπωμα της χώρας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας θα αυξηθεί τόσο σε επίπεδο ευρύτερης περιοχής όσο και σε επίπεδο ιδιότητας της χώρας ως κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, μέσω του Αρχηγείου, η Ελλάδα προβάλλει τη στρατιωτική της ισχύ και την αποτρεπτική της ικανότητα και παρουσιάζει την εθνική της στρατηγική και το αφήγημά της σε διεθνές επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βάση του NRDC-GR βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ολόκληρη η περιοχή εξελίσσεται σε σημαντικό κόμβο της Συμμαχίας, γεγονός που ενισχύει τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Μακεδονίας και της Θράκης γενικότερα, ως περιφερειακού πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω σημαντικά επιτεύγματα και τη συμβολή του NRDC-GR για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, είναι βέβαιο ότι το Αρχηγείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των μαχητικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ.

Θα συνεχίσει να συμβάλλει στην άμυνα και την ασφάλεια της Συμμαχίας αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ και ότι ήταν πάντα προσηλωμένη στις θεμελιώδεις κοινές αξίες και τα ιδανικά της Συμμαχίας και θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.

Επιπλέον, το NRDC-GR θα συνεχίσει να είναι ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και να προωθεί τη στρατιωτική ισχύ και ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας. 

Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό ασταθές, όλο και πιο ποικιλόμορφο, απρόβλεπτο και απαιτητικό περιβάλλον ασφαλείας, εύχομαι στο NRDC-GR να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του και στο προσωπικό του, να επιτύχει περαιτέρω εξαιρετικές αξιολογήσεις και αποτελέσματα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ