Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σύντομα στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την κλιμάκωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε σύμφωνα με το Sky News ότι «δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας πέντε έως 350, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων». Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει αποστολές αυτών των πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες εναντίον ουκρανικών στόχων.
Παρότι η Ρωσία διαθέτει ήδη ένα σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, η προμήθεια από το Ιράν της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους δικούς της πυραύλους για στόχους που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου.
Αυτή η στρατιωτική ενίσχυση επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει τις δυνατότητές της, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την παραλαβή βαλλιστικών πυραύλων του από τη Μόσχα.
Ερωτώμενος, εάν η Βρετανία θα έδινε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, ο Λάμι είπε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα», όπως μετέδωσε το al jazeera.
Ωστόσο, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένες ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης της δραστηριότητας του Ιράν».
«Βλέπουμε ένα ανησυχητικό μοτίβο μεγαλύτερης ιρανικής υποστήριξης στο Κρεμλίνο και συζητήσαμε σήμερα την κοινή μας δέσμευση να φέρουμε την Τεχεράνη προ των ευθυνών της για την υπονόμευση της παγκόσμιας σταθερότητας».
Καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει κύματα ρωσικών βομβαρδισμών, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS εναντίον στόχων βαθιά στη ρωσική επικράτεια. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής απαγορεύσει τη χρήση τους εντός της Ρωσίας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση κλιμάκωσης κατά της Ρωσίας και να φέρει την Ουάσιγκτον σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε το αίτημά του την Παρασκευή στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να συνιστά να μην επιτρέπεται η χρήση του ATACMS εντός της ρωσικής επικράτειας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Μπλίνκεν δεν είπε πότε οι πύραυλοι είχαν αποσταλεί στη Ρωσία. Η αποστολή όπλων στη Μόσχα έρχεται σε αντίθεση με την πιο μετριοπαθή προσέγγιση απέναντι στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη που έχει σηματοδοτήσει η εκλογή του νέου προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν.
Οι πληροφορίες για τις μεταφορές άρχισαν να εμφανίζονται το Σαββατοκύριακο με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αναφέρουν ότι ήταν σε εξέλιξη.