Ξεκινά η Ουκρανία τη δική της παραγωγή πυραύλων;

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: Depositphotos/IMAGO

Ενημερώθηκε: 06/09/24 - 13:33

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το Κίεβο δεν είναι σε θέση να αντιδράσει αναλόγως, καθώς δεν διαθέτει οπλοστάσιο δικής του παραγωγής.

Για τους πυραυλούς που προμηθεύεται η χώρα ισχύουν επίσης ορισμένοι περιορισμοί, όσον αφορά το παράδειγμα της εμβέλειας τους αλλά και τη δυνατότητα χρήσης τους στη ρωσική επικράτεια.

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, η Ουκρανία σχεδιάζει τώρα δικό της πρόγραμμα παραγωγής.

Το drone “Paljanytsja”
«Οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν ακόμη και να προφέρουν το όνομα αυτού του drone – όπως και να αμυνθούν εναντίον του», δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος Ζελένσκι για το νέο μαχητικό drone "Paljanytsja" ("Paljanytsja" στα ουκρανικά σημαίνει "ψωμί", μία λέξη που επέλεξαν οι Ουκρανοί ακριβώς επειδή δυσκολεύει τους Ρώσους στην προφορά).

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό για τις Στρατηγικές Βιομηχανίες, Ολεξάντρ Καμίσιν, το “Paljanytsja” σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ολοκλήρου στην Ουκρανία – ορισμένα μόνο εξαρτήματα ήρθαν απλώς από το εξωτερικό.

Η πλατφόρμα United24, η οποία έχει δημοσιεύσει βίντεο από την πρώτη επιχείρηση του “Paljanytsja”, επισημαίνει πως το drone αναπτύχθηκε μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο από τους Ουκρανούς ειδικούς. Εξοπλισμένο με κινητήρα turbojet το συγκεκριμένο drone μπορεί να αναπτυχθεί πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν κινητήρα καύσης.

Βασικοί στόχοι του “Paljanytsja” θα είναι ιδίως 20 περίπου ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια, απ' όπου η Ρωσία διεξάγει εναέριες επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας – ορισμένες από αυτές βρίσκονται ακόμη και 600 με 700 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Σύμφωνα πάντα με το United24 το κόστος για το drone είναι «πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλα αεροσκάφη», ενώ η τιμή όπως να πέσει κι άλλο, και η παραγωγή να επεκταθεί. Αυτές είναι και οι μόνες γνωστές πληροφορίες σχετικά με το drone – εξ ου και είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς με τρόπο εμπεριστατωμένο στον αεροσκάφος.

Η νέα έκδοση του πυραύλου “Neptune”
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ουκρανικού πυραυλικού προγράμματος των τελευταίων ετών ήταν και οι πύραυλοι R-360 "Neptune", οι οποίοι αναφέρονται συχνά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και έβαλαν κατά θαλάσσιων στόχων. εμβέλεια έως και 300 χιλιομέτρων.

Το 2023 έγινε γνωστό πως σχεδιάζονται ορισμένες τροποποιήσεις για τους πυραύλους “Neptune”, προκειμένου να μην μπορούν να πλήξουν μονάχα πλοία, αλλά και στόχους χερσαίου. Η τροποποιημένη έκδοση των “Neptune” έχει σήμερα εμβέλεια περίπου 400 χιλιομέτρων και μία κεφαλή βάρους 350 κιλών – δηλαδή υπερδιπλάσιου βάρους συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση.

Τι νέο υπάρχει στο ουκρανικό πυραυλικό πρόγραμμα;
Πρόκειται να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποιήσει πέρυσι πυραύλους του συστήματος αεράμυνας S-200 σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Κατόπιν τροποποιήσεων οι πύραυλοι διαμορφώθηκαν έτσι, ώστε να μην χτυπήσουν στόχους στο έδαφος. Το Κίεβο βέβαια δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη σχετική επιβεβαίωση, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως είχε παραδεχτεί στο BBC Ukraine Όπως «στις παρούσες συνθήκες έπρεπε να βρούμε μία διέξοδο. Και βρήκαμε τη λύση με τα συστήματα S-200 και φαίνεται να λειτουργούν καλά».

Οι πρώτοι “made in Ukraine” βαλιστικοί πύραυλοι

Στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν γνωρίζει την πρώτη συσκευή δοκιμαστική ρίψη βαλιστικών πυραύλων εγχώριας παραγωγής. «Η Ουκρανία θα επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία στον τομέα της άμυνας», τόνισε ο Ζελένσκι τον Ιούλιο. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος απέφυγε να αναφέρει για τι είδος πυραύλου πρόκειται. Σε σχετικό ερώτημα της DW στο ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας επικαλέστηκε το απόρρητο των σχετικών πληροφοριών και απέφυγε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Γνωστό είναι πάντως ότι η ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί ένα είδος βαλλιστικού πυραύλου ήδη από το 2006. Πρόκειται για τον “Sapsan”, έναν πύρυλο μικρού βεληνεκούς με διάμετρο 0,9 και εμβέλεια 500 χιλιομέτρων – μία διαφορετική εκδοχή του πυραύλου, με μικρότερη εμβέλεια. και διάμετρο, είχε προμηθευτεί και η Σαουδική Αραβία από την Ουκρανία. Αν και από την έναρξη του πολέμου δεν υπάρχουν νέα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή τέτοιων πυραύλων, η Ρωσία έχει ισχυριστεί πολλές φορές πως κατέρριψε πυραύλους αυτού του είδους.

Σύμφωνα με τον Φράνκ Λέντγουιτζ, πρώην αξιωματούχο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, η Ουκρανία βρίσκεται σε θέση να παράξει αρκετούς πυραύλους για τη μάχη της ενάντια στη Ρωσία. «Στην τεχνολογία δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τους Ουκρανούς. Πριν την έναρξη του πολέμου η Ουκρανία καταλεγόταν εξάλλου στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου όσον αφορά τις τεχνολογίες διαστήματος. Και φυσικά έχουν και την τεχνογνωσία για να κατασκευάσουν τους δικούς τους πυραύλους».

Πηγή: dw.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ