Τζόρτζια: Δεκατετράχρονος τουφεκίζει δυο συμμαθητές και δυο καθηγητές του σε λύκειο

 
δδ

Ενημερώθηκε: 05/09/24 - 08:23

Κολτ Γκρέι είναι το όνομα του 14χρονου ο οποίος το χθες, Τετάρτη, άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο μαθητές και δύο δασκάλους στο λύκειο Apalachee στην Τζόρτζια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 14χρονος μαθητής του σχολείου ήταν στο ραντάρ του FBI από το 2023 στα πλαίσια έρευνας για διαδικτυακές τότε απειλές για επίθεση σε σχολείο.

Κατά τις ίδιες πηγές τον Μάιο του 2023 το FBI έλαβε ανώνυμες πληροφορίες για απειλές σχετικά με πράξεις βιας σε σχολείο με τις σχετικές αναρτήσεις να περιλαμβάνουν φωτογραφίες με όπλα. Τότε ο Γκρέι είχε θεωρηθεί πιθανός ύποπτος και γι' αυτό είχε ανακριθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του. Στις συζητήσεις με τα στελέχη του FBI o πατέρας του 14χρονου είχε πει ότι διατηρούσε κυνηγετικά όπλα στο σπίτι του υποστηρίζοντας ότι ο γιος του δεν είχε πρόσβαση σε αυτά χωρίς επιτήρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI τότε κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος για κάποια περαιτέρω κίνηση, ωστόσο οι τοπικές αρχές της Τζόρτζια είχαν ενημερωθεί για παρακολούθηση του Γκρέι.

Τα θύματα

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει την υπόθεση, οι τέσσερις νεκροί από τα πυρά του 14χρονου είναι:

Ο 14χρονος Μέισον Σέρμεχορν

Ο 14χρονος Κρίστιαν Ανγκούλο

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άσπινγουολ

Η καθηγήτρια Κριστίνα Ιριμάι

Τζόρτζια

Οι δύο εκπαιδευτικοί δίδασκαν μαθηματικά στο λύκειο ενώ ο Άσπινγουλ ήταν και μέλος της ομάδας football του σχολείου.

Ο Γκρέι συνελήφθη λίγο μετά τους πυροβολισμούς και βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα όπλο κατηγορίας AR-15 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αντιμετωπιστεί ως ενήλικος από τη δικαιοσύνη.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως λίγο πριν το μακελειό έγινε τηλεφώνημα στο σχολείο στο οποίο ειπώθηκε ότι «θα υπάρξουν πυροβολισμοί σε πέντε σχολεία και ότι το Apalachee θα ήταν το πρώτο».

Μετά το μακελειό η κομητεία Μπάροου ανακοίνωσε μίνι lockdown στα σχολεία της περιοχής τα οποία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Πώς η παρατηρητικότητα ενός μαθητή έσωσε ζωές
Σημειώνεται ότι η παρατηρητικότητα ενός 14χρονου μαθητή έσωσε ζωές. Μαθήτρια ανέφερε ότι ο ύποπτος έφυγε από την τάξη τους, όπου διδασκόταν άλγεβρα, γύρω στις 9:45 π.μ (τοπική ώρα). Όταν επέστρεψε κοντά στο τέλος του μαθήματος, o Γκρέι χτύπησε την πόρτα για να επιστρέψει. Ένας άλλος μαθητής πήγε να ανοίξει την πόρτα, αλλά η μαθήτρια είπε ότι ο συμμαθητής παρατήρησε το όπλο του δράστη και δεν άνοιξε. Κατόπιν ο δράστης πήγε στη διπλανή τάξη και άνοιξε πυρ.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας έλαβε τις πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς γύρω στις 10:20 π.μ τοπική ώρα. Οι αρχές έφτασαν αμέσως μετά από αυτές τις κλήσεις, ενώ είχαν κινητοποιηθεί και δυο αστυνομικοί που τους είχαν ανατεθεί καθήκοντα περιφρούρησης στο λύκειο Apalachee. Ένας εξ αυτών αντιμετώπισε τον δράστη, ο οποίος παραδόθηκε αμέσως και τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σερίφης της κομητείας Μπάροου Τζαντ Σμιθ.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που βυθίζεται ασταμάτητα στο πένθος από σκοτωμούς μέσα σε σχολεία, μάστιγα που ευνοεί η διάδοση των όπλων — κυκλοφορούν περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δυο δασκάλες έπεσαν θύματα φρικιαστικής σφαγής στο σχολείο τους στην Ουβάλντε (Τέξας), την οποία διέπραξε δεκαοκτάχρονος που είχε αγοράσει τουφέκι εφόδου νόμιμα.

Πλέον πρέπει ο απολογισμός των θυμάτων να είναι βαρύς, ή οι περιστάσεις ιδιαίτερες, ώστε τα επεισόδια αυτής της φύσης να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ