Σχεδόν τρεις ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο φάκελος των εξαγγελιών έχει κλείσει και μένουν μόνο κάποιες μικρές εκκρεμότητες για να «σφραγιστεί».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε.. τα οι δαπάνες του 2025 μπορούν να αυξηθούν κατά 3 δις ευρώ σε σχέση με το 2024.
Δεδομένου ότι το 2025 περίπου 850 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις αμυντικές δαπάνες (κυρίως λόγω παραλαβής των Belharra,), 1 δις ευρώ θα είναι οι τακτικές δαπάνες (κυρίως για υγεία και παιδεία) και ένα ακόμη 1 δις θα δοθεί για τις αυξήσεις στις συντάξεις, ο δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα είναι στενός.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, θα έχουν αποτέλεσμα και θα επιτρέψουν στην πορεία να υπάρξουν πρόσθετα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες.
Ευρύτερα, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο «κλειδώνουν» και τη στρατηγική που θα εγκαινιαστεί με αφορμή τη ΔΕΘ. Μια στρατηγική μακράς διαρκείας, με ορίζοντα τις κάλπες του 2027 και την επίγνωση ότι πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την αναμενόμενη φθορά της δεύτερης τετραετίας, αλλά και της δυσαρέσκειας κοινωνικών ομάδων από την ακρίβεια και άλλες επιλογές. Όπως έχει γράψει και άλλες φορές το protothema.gr, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι προσανατολισμένη στην καθημερινότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την από εδώ και πέρα προσέγγιση.
Το κεντρικό σύνθημα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «Κάθε μέρα μετράει». «Μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να αφήσουμε μέρα να πάει χαμένη», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που υπογραμμίζει ότι μια κυβέρνηση που παράγει πολιτικό έργο θα έχει και αναμενόμενη φθορά. «Ταμείο, όμως, θα κάνουμε στο τέλος της τετραετίας», επιμένει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι αμιγώς προσανατολισμένη σε τακτικές «μικρές νίκες». Έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως κεντρική φιλοσοφία τη λογική «τι είπαμε, τι κάναμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα». Με άλλα λόγια, κωδικοποίηση των όσων έχουν γίνει και σε παρόμοια λογική, λελογισμένες εξαγγελίες που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Περιοδείες «πόρτα-πόρτα»
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν δεδομένες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, αλλά και ότι ορισμένα προβλήματα, όπως αυτό της ακρίβειας, έχουν «κακοφορμίσει», με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια να σωρεύεται. Δεν παραγνωρίζουν, όμως, ότι στην παρούσα φάση η ΝΔ παραμένει στην πραγματικότητα ο βασικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, με δεδομένες τις διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν παράλληλα ότι οι διαρροές προς τα δεξιά έχουν «ταβανιάσει». Όλα τα παραπάνω οδηγούν τους κυβερνητικούς επιτελείς στο συμπέρασμα ότι, παρά τους οιωνούς και τη δυσαρέσκεια κοινωνικών ομάδων, το παιχνίδι «μπορεί να γυρίσει».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα στην τύχη της και από τη ΔΕΘ και εντεύθεν θα εφαρμόσει μια αναπροσαρμοσμένη στρατηγική ζύμωσης. Φέτος, αντί τα κλιμάκια που θα αποτελούνται από βουλευτές και κομματικά στελέχη να βγουν πριν τη ΔΕΘ, θα βγουν στον δρόμο αμέσως μετά.
Η ημερομηνία που έχει σημωθεί στο «μπλοκάκι» της γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ερχόμενη Τετάρτη, με αφετηρία τις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος να επεξηγηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, ενώ θα δοθεί έμφαση και σε περιοχές εκτός από τις πρωτεύουσες των νομών.
Η επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη
Η επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να περάσει το μήνυμα ότι η φετινή, είναι μία Δ.Ε.Θ. «δουλειάς», και σηματοδοτεί μία νέα περίοδο, μία «καθαρή τριετία», χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της καθημερινότητας των πολιτών, για τις οποίες είχε δεσμευτεί προεκλογικά, το 2023, και κέρδισε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των 40,56% του εκλογικού σώματος.
«Κλειδώνει» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
Κάποια μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις εξαγγελίες που έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας δεν αναμένεται, παρά μόνο μία πιο διευρυμένη παρέμβαση σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ενώ αρχικά στο τραπέζι ήταν η μείωση τους κατά 0,5%, φέρεται να «κλειδώνει» στη μία μονάδα, μισή για τους επιχειρηματίες και μισή για τους εργαζόμενους.
Μικρό «καλάθι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάστηκαν κάποιες μικρές, σημειακές διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αλλαγές στον πυρήνα της μεταρρύθμισης» δηλώνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη».
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν βελτιώσεις σε επιμέρους αιτήματα που θέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για θέματα που αυξάνουν το εισόδημα τους και κατ’ επέκταση και τη φορολόγηση τους, αλλά και γεωγραφικές παράμετροι, με το τεκμήριο να μην ισχύει και για περιοχές λίγο πιο πάνω από 500 κατοίκους.
Οι εξαγγελίες
Ο πρωθυπουργός αναμένεται παράλληλα να προαναγγείλει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025, από τα 830 ευρώ σήμερα στα 867 ευρώ μεικτά, και να αναφερθεί στην προγραμματισμένη νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις, το νέο έτος, κοντά στο 2,5%.
Παράλληλα, φέρεται να έχει «κλειδώσει» αύξηση των αποδοχών των γιατρών του Ε.Σ.Υ..
Στο επίκεντρο δημογραφικό και στεγαστικό
Στο επίκεντρο των εξαγγελιών και το δημογραφικό με τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψη του σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Θησείο, να εστιάζει στην αύξηση των voucher το 2025 για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, ώστε να βοηθηθούν οικονομικά οι οικογένειες με μικρά παιδιά και να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες μητέρες.
«Περισσότερα θα μπορέσω να πω και εγώ σε λίγες μέρες στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ στο πακέτο των εξαγγελιών είναι και το στεγαστικό, με σημείο αιχμής την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» με διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
«Τετραετία αύξησης των εισοδημάτων»
«Η νέα τετραετία είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με τον Πρωθυπουργό να σχεδιάζει να προβεί σε αποτίμηση των πολιτικών που προώθησε τα τελευταία πέντε χρόνια και να αναφερθεί στον σχεδιασμό για την επόμενη τριετία.
«Εγώ πήρα μία εντολή», θα πει, «το 2023 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέλω να παραδώσω στην κρίση των πολιτών αυτά τα οποία έκανα, το 2027, με βάση αυτά τα οποία είπα και αυτά τα οποία έκανα» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Open), δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη το Σάββατο βράδυ στο Βελλίδειο.