Νετανιάχου και Γκάλαντ: Κλεισμένοι σε μια διχασμένη κυβέρνηση

 
λλ

Ενημερώθηκε: 03/09/24 - 19:23

Η σύγκρουση, με αφορμή τη δολοφονία των ομήρων από τη Χαμάς, μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant στο πλαίσιο πόλεμο στη Γάζα είναι η τελευταία σε μια σειρά αντιπαραθέσεων που έχουν δοκιμάσει την έννοια της ενότητας του υπουργικού συμβουλίου σε οριακό σημείο τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο Νετανιάχου είπε τη Δευτέρα ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να συνεργαστούν «εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη», αλλά ότι όλοι οι υπουργοί τηρούν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. «Και αυτό είναι το κύριο πράγμα που δοκιμάζεται τώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Απέρριψε τις εκκλήσεις του Gallant και άλλων στο συμβούλιο ασφαλείας να αποδεχτεί την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη νότια συνοριακή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας ως τίμημα μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την Χαμάς.

Καβγάδες έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα μεταξύ του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, ο οποίος ανέβηκε στον βαθμό του στρατηγού κατά τη διάρκεια μιας 35χρονης στρατιωτικής σταδιοδρομίας που ξεκίνησε σε μονάδα καταδρομέων του ναυτικού.

Ενώ είναι γεράκι σε θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, περιφρονεί ανοιχτά τον συχνά επαναλαμβανόμενο στόχο του Νετανιάχου για «απόλυτη νίκη» στη Γάζα, τον οποίο έχει απορρίψει ως «ανοησία».

Αλλά η στρεβλή γεωμετρία της ισραηλινής πολιτικής από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα κράτησε τους δύο δεσμευμένους, εμποδίζοντας τον Νετανιάχου να απολύσει τον Gallant και να σταματήσει τον Gallant να φύγει.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για την προσπάθεια του Νετανιάχου να περιορίσει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Gallant μίλησε ενάντια σε ένα σχέδιο που, όπως είπε, προκαλεί τόσο βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις που έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου τον απέλυσε, αλλά έκανε πίσω όταν οι Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Ο Gallant, που είναι στην πολιτική εδώ και μια δεκαετία, αρνείται να φύγει.

«Πιστεύει ότι ο ρόλος της ζωής του είναι αυτό που κάνει τώρα, ως υπουργός Άμυνας σε αυτόν που πιστεύει ότι είναι ο πιο κρίσιμος πόλεμος από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Gayil Talshir, ειδικός στην ισραηλινή πολιτική στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά στο Ισραήλ για τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει».

Η αντιπαράθεση οφείλεται εν μέρει στη δομή του δεξιού συνασπισμού που χτίστηκε από τον Νετανιάχου μετά τις εκλογές του 2022 και εξαρτάται από δύο εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα με επικεφαλής τους σκληροπυρηνικούς υπουργούς Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir.

Χωρίς την υποστήριξή τους, η κυβέρνηση θα έπεφτε, αφήνοντάς τους ελεύθερους να εκφράσουν την εχθρότητά τους προς τον Gallant και άλλους στο αμυντικό κατεστημένο τους οποίους θεωρούν πολύ μαλακούς απέναντι στους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στη Χαμάς.

Ως μέτρο της κακής αίσθησης στο υπουργικό συμβούλιο, στη συνέντευξη Τύπου του τη Δευτέρα ο Νετανιάχου έδειξε αυτό που είπε ότι ήταν ένα σημείωμα πολιτικής από έναν διοικητή της Χαμάς που βρέθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα.

Ένα από τα σημεία έγραφε: «Ασκήστε ψυχολογική πίεση στον Gallant».

Ευθύνη

Η πιο πρόσφατη εσωκομματική σύγκρουση ακολουθεί την ανάκτηση των σορών έξι Ισραηλινών ομήρων που σκοτώθηκαν σε μια σήραγγα στη νότια Γάζα, ώρες πριν βρεθούν από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η ανακάλυψη πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις που απαιτούσαν μια συμφωνία ομήρων, κάτι που ζήτησε επίσης ο Gallant. Είπε ότι ενώ ήταν πολύ αργά για τους ομήρους που βρέθηκαν στο τούνελ, οι άλλοι που ήταν ακόμα αιχμάλωτοι πρέπει να επιστραφούν στα σπίτια τους.

Όπως ο Νετανιάχου, η καριέρα του Γκάλαντ έχει πληγεί από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και συνέλαβαν 253 ομήρους σε μια επίθεση σε κοινότητες γύρω από τη Γάζα.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Gallant είπε ότι το τίμημα που θα πληρώσει η Γάζα «θα αλλάξει την πραγματικότητα για γενιές» και ότι το Ισραήλ επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό, με απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων και καυσίμων. Περιέγραψε τους εχθρούς του Ισραήλ ως «ανθρώπινα ζώα».

Έκτοτε, έχει εμφανιστεί πιο προσεκτικός από τον Νετανιάχου, προτρέποντάς τον να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο και απορρίπτοντας κάθε πρόταση ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να παραμείνει ως κατοχική δύναμη.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να πολεμούν στη Γάζα, σε κατάσταση συναγερμού για πόλεμο με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, και βαριά εμπλοκή ενάντια σε ένοπλες παλαιστινιακές φατρίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι διοικητές του στρατού έχουν πλήρη επίγνωση της έντασης που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες τους.

Και οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν την απειλή διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για την εκστρατεία στη Γάζα - η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους - μετά από αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον Μάιο.

Αυτή η πιθανότητα έχει προκαλέσει οργή στο Ισραήλ, αλλά το ζήτημα της ευθύνης για τις στρατιωτικές αποτυχίες και την ασφάλεια που επέτρεψαν να συμβεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου βρίσκεται πίσω από μεγάλο μέρος της έντασης στην ισραηλινή πολιτική από τότε.

Τον περασμένο μήνα, ο Gallant είπε ότι τόσο αυτός όσο και ο Νετανιάχου πρέπει να ερευνηθούν, αγγίζοντας τη ευρεία κριτική του πρωθυπουργού στο Ισραήλ επειδή δεν ανέλαβε την ευθύνη για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Οποιαδήποτε τέτοια έρευνα θα έριχνε σημαντική ευθύνη μεταξύ άλλων στον υπουργό Άμυνας.

«Ξέρει ότι θα φύγει. Θέλει να πάει ως ο επιτυχημένος υπουργός Άμυνας που έφερε το Ισραήλ σε ασφαλέστερα σύνορα», είπε ο Talshir.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ