Σε κλοιό πιέσεων ο Νετανιάχου

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 03/09/24 - 10:39

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέκρουσε τις πιέσεις να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 11 μήνες μάχης.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει μαζικές διαδηλώσεις στο εσωτερικό και πιέσεις από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν τα πτώματα έξι αιχμαλώτων , συμπεριλαμβανομένου του 23χρονου Αμερικανο-Ισραηλινού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν.

Αλλά τη Δευτέρα έδειξε ότι δεν είχε καμία διάθεση να συμβιβαστεί.

Επέμεινε ότι ο ισραηλινός έλεγχος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφιας , μιας στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς λαθραία όπλα στη Γάζα, ήταν απαραίτητο μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η Αίγυπτος και η Χαμάς αρνούνται τέτοιες δραστηριότητες και η παλαιστινιακή ομάδα έχει απορρίψει οποιαδήποτε ισραηλινή παρουσία στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον διάδρομο ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις σήραγγες για να επανεξοπλιστεί.

«Αυτό είναι το οξυγόνο της Χαμάς», είπε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν είναι πιο αφοσιωμένος στην απελευθέρωση των ομήρων από εμένα… Κανείς δεν θα μου κάνει κήρυγμα για αυτό το θέμα».

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ φαίνεται να κουράζεται από την αδιαλλαξία του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου έκανε αρκετά για να καταλήξει σε συμφωνία και έδειξε ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να παρουσιάσουν μια τελική πρόταση και στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα.

«Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

«Η ελπίδα πηγάζει αιώνια», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε εάν η τελευταία προσπάθεια θα ήταν επιτυχής.

Ο Μπάιντεν είπε αργότερα το βράδυ ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Νετανιάχου «τελικά», αλλά δεν διευκρίνισε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα όταν ρωτήθηκε. Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μιλήσει πολλές φορές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε ότι η κριτική του Μπάιντεν στον Νετανιάχου ήταν «η αμερικανική αναγνώριση ότι ο Νετανιάχου ήταν υπεύθυνος για την υπονόμευση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας».

Είπε ότι η ομάδα θα απαντήσει θετικά σε μια πρόταση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ισραηλινοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα για δεύτερη μέρα και το μεγαλύτερο συνδικάτο ξεκίνησε γενική απεργία για να πιέσει την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Μήνες διαπραγματεύσεων διακοπής-έναρξης, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Γάζας που υπέβαλε ο Μπάιντεν τον Μάιο.

Η αναστολή της άδειας εξαγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έχει «υλική» επίδραση στο Ισραήλ

Healey

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι λέει ότι η αναστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο των 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ δεν θα απειλήσει την ικανότητά του να αμυνθεί.

«Δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ισραήλ», είπε στο Times Radio την Τρίτη, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της αναστολής.

«Πολύ άνετα με την υποστήριξη που δίνουμε στο Ισραήλ», λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Ο David Lammy δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα με τη στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ μετά την είδηση ​​ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναστείλει 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.

Ο Λάμι ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο από τον πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για τον ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στην πτήση των αεροσκαφών επιτήρησης πάνω από τη Γάζα και εάν η βρετανική βάση του στρατού στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκε ως σημείο στάσης για πτήσεις προς το Ισραήλ.

Ο Κόρμπιν δημοσίευσε την αλληλεπίδραση στο X, στην οποία ρώτησε επίσης τον ΥΠΕΞ τι επιπτώσεις θα έχει η αναστολή ορισμένων συμβάσεων όπλων με το Ισραήλ στην ικανότητά του να «συνεχίσει τον βομβαρδισμό της Γάζας».

Ο Lammy απάντησε λέγοντας ότι οι βρετανικές εξαγωγές όπλων ανέρχονται σε περίπου 1 τοις εκατό και ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλοι «εμπλέκονται» περισσότερο στην αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Ο Lammy πρόσθεσε ότι δεν θα σχολιάσει «λειτουργικά ζητήματα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ