Μ. Ανατολή: Κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί

 
kk

Ενημερώθηκε: 31/08/24 - 18:22

Στα μέτωπα του Λιβάνου και της Δυτικής Όχθης μεταφέρονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ στη Γάζα σιγούν για λίγες ώρες τα όπλα προκειμένου να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας.

Στο βόρειο μέτωπο Χεσμπολάχ και Ισραηλινή αεροπορία αντάλλαξαν ρουκέτες και πυραύλους, ενώ ο IDF συνεχίζει για τέταρτη μέρα τις επιθέσεις Zτη Δυτική Όχθη. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα βίντεο από την εξόντωση διοικητή της Χαμάς στη Τζενίν.

Για κύμα προσφύγων ανησυχεί η Ιορδανία, ενώ το σχέδιο για μαζικό εμβολιασμό παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύει μέσα σε τρεις ημέρες να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά με 1,3 εκατομμύρια δόσεις.

Μ. Ανατολή: Κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη οι Ισραηλινοί
Στο Ισραήλ

Όπως μεταδίδει από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κωστής Κωνσταντίνου: «Η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ισραήλ να παραμείνει στο διάδρομο Φιλαδέλφεια ως μέρος της όποιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός χθες, ανοίγει μια νέα συζήτηση ως προς την επόμενη μέρα στη Γάζα.

Η Forensic Architecture, που πάει να πει Δικανική Αρχιτεκτονική η οποία είναι μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Λονδίνο και χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές τεχνολογίες για τη διερεύνηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει μέσω δορυφορικών εικόνων ότι το Ισραήλ δημιουργεί υποδομές στη Γάζα για να παραμείνει ο Στρατός εκεί σε βάθος χρόνου.

Η ομάδα, παρουσιάζει τις εικόνες αυτές και λέει ότι το Ισραήλ, εκτός από τον διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα με την Αίγυπτο και τον Νετζαρίμ στη μέση της Γάζας φτιάχνει έναν τρίτο διάδρομο στη βόρεια Γάζα, πλάτους εώς και ενός χιλιομέτρου με τον οποίο θα διασφαλίσει ότι θα ελέγχει την περιοχή για όσο το ίδιο κρίνει σκόπιμο απαγορεύοντας ενδεχομένως τη μετακίνηση οιουδήποτε.

Μιλώντας στο SKY News το οποίο και παρουσίασε το θέμα πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ είπε πως η στρατηγική είναι να εμποδιστεί η Χαμάς να εξοπλιστεί εκ νέου και να ανασυγκροτηθεί στρατιωτικά, εισάγOντας όπλα από το διάδρομο Φιλαδέλφεια και τη Ράφα και να βεβαιωθεί ότι οι ένοπλοι της Χαμάς δεν θα μετακινηθούν ξανά εντός της Γάζας.

Τώρα, το Ισραήλ θα κληθεί να παρουσιάσει σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι στις διαπραγματεύσεις, όπου μετά και τη χθεσινή απόφαση εκτιμάται ότι θα φέρει ως προσωρινό έστω τετελεσμένο τη δική του απαίτηση για παραμονή.

Με δεδομένο ότι ο διάλογος έχει σχεδόν τερματιστεί με υπαιτιότητα της Χαμάς, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα χρησιμοποιήσει αυτό το στοιχείο για να πιέσει διαπραγματευτικά ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει επανάληψη των όσων έγιναν στη Γάζα τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια. Αν όχι ο Στρατός απλώς θα παραμείνει εκεί».

Το δεξαμενόπλοιο SOUNION
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες καιρού θέλοντος, θα ξεκινήσει η προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου.
Δύο θα είναι τα ρυμούλκα τα οποία θα δέσουν πάνω στο πλοίο για να το οδηγήσουν σε ασφαλές σημείο στο οποίο θα γίνει η μετάγγιση του φορτίου του και ακόμη ένα θα βρίσκεται ως ασφάλεια και θα έχει κανονάκι πυρόσβεσης.

Τι εξετάζεται αυτή την ώρα

Στην συγκεκριμένη φάση βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο λήψης απόφασης.
1: Το δεξαμενόπλοιο να ρυμουλκηθεί όπως ακριβώς είναι αφού κοπεί η άγκυρα δηλαδή φλεγόμενο;
ή
2: Να φτάσει κοντά του πυροσβεστικό πλοιάριο ρυμουλκό το οποίο θα σβήσει τη φωτιά γύρω από τις καταπακτές που βρίσκονται οι 150.000 τόνοι αργού πετρελαίου.

Και τα δύο αυτά σενάρια τώρα που μιλάμε εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την απομάκρυνση του δεξαμενόπλοιου από το σημείο που βρίσκεται.

Παράλληλα από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ασπίδες» έχει ξεκινήσει ο Πλους των μονάδων επιφάνειας ώστε να δημιουργηθεί η άκρως απαραίτητη περίμετρο ασφαλείας από τα πολεμικά πλοία.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η περιοχή, όσο και το ίδιο το πλοίο έχει ελεγχθεί ηλεκτρονικά και διαζώσης για τυχόν παγιδεύσεις από εκρηκτικούς μηχανισμούς και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ