Μπορέλ: Καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις επανειλημμένες παραβιάσεις του status quo στην Ιερουσαλήμ

 
dd

Ενημερώθηκε: 28/08/24 - 20:52

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, την Τετάρτη(28/8), κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για επανειλημμένες παραβιάσεις του status quo των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Ο Josep Borrell έγραψε στο X ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών Ayman Safadi σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του status quo των Ιερών Τόπων που βρίσκονται «υπό συνεχή απειλή, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (Itamar) Ben Gvir».

«Είναι απολύτως νόμιμες και πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη διεθνή κοινότητα», είπε, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Σαφάντι που παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να λάβουν «άμεση αποτελεσματική δράση για να σταματήσουν τα παράνομα ισραηλινά μέτρα» που παραβιάζουν την ιστορικό και νομικό status quo στους ιερούς τόπους της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

«Η περιφερειακή σταθερότητα διακυβεύεται», προειδοποίησε ο Μπορέλ.

Την Τρίτη, ο Ιορδανός υπουργός είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εγκρίνει ένα δεσμευτικό ψήφισμα που θα αποτρέπει το Ισραήλ από περαιτέρω παραβιάσεις και κλιμάκωση στο τέμενος Αλ Άκσα, προσθέτοντας: «Πρέπει να το κάνει πριν να είναι πολύ αργά, η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική.

Ο Μπεν-Γκβίρ ισχυρίστηκε, τη Δευτέρα, ότι οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται στο τζαμί Αλ-Ακσά, λέγοντας ότι θα έχτιζε μια συναγωγή στο σημείο ανάφλεξης.

Το status quo, που ίσχυε πριν από την ισραηλινή κατοχή του 1967, ορίζει ότι τον Ιορδανό Υπουργό Αουκάφ και Ισλαμικών Υποθέσεων, ως υπεύθυνο για τη διαχείριση του τζαμιού Αλ Άκσα, το οποίο είναι τόπος λατρείας μόνο για μουσουλμάνους.

Ωστόσο, από το 2003, η ισραηλινή αστυνομία έχει επιτρέψει μονομερώς σε παράνομους εποίκους να εισέρχονται στο τέμενος Al-Aqsa τις καθημερινές, εξαιρουμένων των Παρασκευών και των Σαββάτων,

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ