Κιρ Στάρμερ: «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν»

 
δδ

Ενημερώθηκε: 26/08/24 - 18:41

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προετοιμάζεται για την πρώτη του κεντρική ομιλία στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά την εκλογή του τον περασμένο μήνα και ενόψει της επανέναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sunday Times», η ομιλία θα δοθεί στον κήπο των Ρόδων της επίσημης πρωθυπουργικής κατοικίας, την Τρίτη (27/8), σε επιλεγμένο κοινό καλεσμένων.

Αποσπάσματα της ομιλίας, η οποία έχει προγραμματιστεί μια εβδομάδα πριν από την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφέρονται στο ότι οι Εργατικοί κληροδοτούν όχι μόνο μια μαύρη τρύπα στην οικονομία, αλλά και μια μαύρη τρύπα στην κοινωνία.

“Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση και να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Μέρος αυτού είναι να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους – σχετικά με τις επιλογές που αντιμετωπίζουμε. Και πόσο δύσκολες θα είναι αυτές. Ειλικρινά, τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν”, αναμένεται να πει ο Στάρμερ.

Η ομιλία θα προϊδεάσει για τη φθινοπωρινή δήλωση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ευρέως να περιλαμβάνει νέες σκληρές οικονομικές ανακοινώσεις στις 30 Οκτωβρίου.

Στοχοποιώντας τους Συντηρητικούς που βρίσκονται τώρα στην αντιπολίτευση, ο Στάρμερ θα επαναλάβει τον προηγούμενο ισχυρισμό της Υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ότι ανακάλυψαν μια μαύρη τρύπα 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη ευθύνης της κυβέρνησης.

«Το OBR (Office for Budget Responsibility) δεν γνώριζε γι’ αυτό. Έγραψαν μια επιστολή που το έλεγε. Δεν το γνώριζαν επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το έκρυψε», θα ισχυριστεί ο Κιρ Στάρμερ.

Οι Συντηρητικοί επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους Εργατικούς για κακές οικονομικές αποφάσεις, όπως η μείωση του επιδόματος στους ηλικιωμένους για τους λογαριασμούς θέρμανσης.

«Η αδύναμη Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών σπαταλά χρήματα, ενώ κατασκευάζει μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει το κοινό ώστε να δεχτεί αυξήσεις φόρων, και κυριολεκτικά αφήνει τους συνταξιούχους στα κρύα του λουτρού», δήλωσε ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρίτσαρντ Φούλερ.

Δύσκολος ο χειμώνας με αυξήσεις στην ενέργεια

Η ηγεσία των Εργατικών βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με αυξανόμενες δημόσιες και εσωτερικές αντιδράσεις για την απόφασή της να αφαιρέσει το Winter Fuel Payment από σχεδόν το 90% των συνταξιούχων. Το i αναφέρει ότι οι διχόνοιες για την αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση έχουν φτάσει πλέον μέχρι το υπουργικό συμβούλιο – με ανώτερους υπουργούς να καλούν την Ρέιτσελ Ριβς να επανεξετάσει την πολιτική.

Τα νοικοκυριά θα δουν αύξηση κατά μέσο όρο 149 λίρες στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο σύμφωνα με το νέο ανώτατο όριο τιμών της ρυθμιστικής αρχής, με την Ofgem να κατηγορεί τις αυξημένες εντάσεις παγκοσμίως καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ επέρριψε την ευθύνη για τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών αυτό το φθινόπωρο στην αποτυχία των Συντηρητικών να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως η σκιώδης εκπρόσωπος των Τόρις, Κλερ Κουτινό, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη φθηνή, μη ανανεώσιμη ενέργεια έναντι των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να βοηθηθούν οι οικογένειες που θα βρεθούν υπό πίεση αυτό το χειμώνα.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ