Ρύθμιση χρεών προς δήμους μέχρι 60 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων από 75% έως 95%

 
dhmarxeio

Ενημερώθηκε: 11/08/24 - 15:39

Νέα ρύθμιση για οφειλές προς δήμους και περιφέρειες μελετούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς τα χρέη ιδιωτών προς τους ΟΤΑ ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι το σχέδιο που αναμένει την τελική έγκριση των οικονομικών υπηρεσιών προκειμένου να προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ρύθμιση με έως 60 δόσεις και γενναία διαγραφή προσαυξήσεων έως 95%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπό επεξεργασία πλαίσιο, κάθε είδους οφειλή προς δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα ( π.χ. ΔΕΥΑ) που έχουν βεβαιωθεί έως 31.08.2024 δύναται να ρυθμίζεται με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, πρόστιμα κ.λπ. κατά:

  • 95% αν εξοφληθούν εφάπαξ - 85% αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις
  • 80% σε 7 έως 12 δόσεις
  • 75% σε 13 έως 60 δόσεις

Η μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ, ενώ σημαντική καινοτομία θα είναι -εφόσον εγκριθεί από το ΥΠΟΙΚ η δυνατότητα ένταξης σε εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών άνω των 10.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν επίσης και οφειλές που τελούν σε αναστολή διοικητική ή εκ του νόμου), βρίσκονται σε προηγούμενη ρύθμιση (με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης) ή δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή εκκρεμεί γι ' αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

Ωστόσο, αν η ρύθμιση παραβιαστεί και δεν πληρωθούν δύο διαδοχικές ή συνολικά τρεις δόσεις, τότε οι προσαυξήσεις επιστρέφουν και το συνολικό ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ