Η νέα συριακή κυβέρνηση ακύρωσε τη σύμβαση με μια ρωσική εταιρεία για τη διαχείριση και τη λειτουργία του λιμανιού της Ταρτούς, η οποία είχε υπογραφεί υπό τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστηρίζουν τρεις Σύροι επιχειρηματίες και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσαν τις αναφορές.
Η συριακή εφημερίδα Al-Watan επικαλέστηκε τον επικεφαλής του τελωνείου Tartous, Riad Joudy, αναφέροντας την Πέμπτη ότι η επενδυτική σύμβαση ακυρώθηκε αφού η ρωσική εταιρεία STG Stroytransgaz δεν εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας του 2019, η οποία περιελάμβανε επενδύσεις σε υποδομές.
Την αναφορά αυτή επιβεβαίωσαν τρεις Σύροι επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας εργάζεται στο λιμάνι της Ταρτούς.
Η STG Stroytransgaz είναι μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της οποίας η εντολή ήταν να επενδύσει και να αναπτύξει το εμπορικό λιμάνι στην Tartous, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στη Συρία μετά το λιμάνι της Λαττάκειας.
Η σύμβαση είναι ξεχωριστή από τη ναυτική βάση της Ρωσίας στο Tartous, την οποία έχτισε η Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970 ως μέρος μιας στρατιωτικής συμφωνίας δεκαετιών μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού για τη χρήση του λιμανιού της Μεσογείου.
Η Ρωσία και η νέα κυβερνώσα κυβέρνηση της Συρίας επιβεβαίωσαν ότι διεξάγουν συνομιλίες για το μέλλον της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία, αφού οι Σύροι αντάρτες ανέτρεψαν τον σύμμαχο της Ρωσίας Αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες συριακές αρχές, ιδιαίτερα για τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων της στη Συρία και τον προσωρινό ρόλο τους ως κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο για όλες τις πτυχές των ρωσοσυριακών σχέσεων, επεκτείνοντας το ισχυρό θεμέλιο της διμερούς συνεργασίας που χτίστηκε εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων της χώρας του, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά ως κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης του πληθυσμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας για εξωτερική βοήθεια.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα δεν είχε λάβει κανένα αίτημα από τη Δαμασκό για επανεξέταση συμφωνιών σχετικά με τις ρωσικές βάσεις στη Συρία, προσθέτοντας ότι βρίσκονταν εκεί σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι συνθήκες λειτουργίας αυτών των βάσεων θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο μελλοντικών συζητήσεων με τη νέα συριακή κυβέρνηση.
Ο Ανώτατος Διοικητής της νέας συριακής κυβέρνησης Ahmed Al-Sharaa τόνισε ότι η Δαμασκός έχει στρατηγικά συμφέροντα με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση φροντίζει τα συμφέροντα του συριακού λαού και δεν επιδιώκει να υποκινήσει ζητήματα ή συγκρούσεις με ξένες χώρες .