Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου – Το τεράστιο έργο του - Ποιος τον αντικαθιστά

 
ηη

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/01/25 - 18:41

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας με βαθύτατη θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, ανακοινώνει μετά την έκτακτη σύνοδο την απόφασή της να εκλέξει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Επιπλέον κηρύσσεται εκκλησιαστικό πένθος πέντε ημερών, από 25η έως 29η Ιανουαρίου 2025.

Την Τρίτη 28η Ιανουαρίου, ώρα 16:00 θα υποδεχθεί το σκήνωμα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου προ του Καθεδρικού Ναού «Αναστάσεως του Χριστού» Τιράνων, το οποίον εν συνεχεία θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ολονυκτίως. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ώρα 11:00, μετά την Θεία Λειτουργία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκοιμήθη σήμερα (25/1) έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από τα Τίρανα. 

Σύμβολο ανθρωπισμού, ένας ιεραπόστολος της ειρήνης και της καταλλαγής, ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και ταπεινότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των κοινοτήτων με διαφορετικές θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, και άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη. Ήταν ουσιαστικά αυτός που το 1992 ανασύστησε την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αλβανίας λαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του Προκαθημένου της.

Η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στα Τίρανα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τω ακούσματι της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου, εκφράζουσα την κατ’ άνθρωπον θλίψη του Προέδρου Αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, της περί Αυτόν Ιεραρχίας, του Κλήρου και του Λαού της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας, δέεται προς τον Πανοικτίρμονα Θεό υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου και εκφράζει τα συλλυπητήριά Της προς την Ιεραρχία, τον Κλήρο και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εν Αλβανία αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Άμα τω αγγέλματι της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε Τρισάγιο στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου.

Εν συνεννοήσει μετά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, ανακοινώνεται ότι αύριο, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου, της οποίας θα προστεί ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Άμα τω πέρατι της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Το σκήνωμα του μακαριστού Προκαθημένου θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για την Αλβανία.

Ήρεμος, γαλήνιος, συμπονετικός, αυθεντικός, πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Ο ποιμενάρχης των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλβανίας είχε καταφέρει να κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό όλων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

«Ο σεβασμός των μειονοτήτων σε κάθε περιοχή, ο σεβασμός του κάθε ανθρώπου όπως είναι, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ή αν πιστεύει, είναι το μυστικό» είχε δηλώσει ο ίδιος

Πάντα πίστευε ότι το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας απευθύνεται σε όλους, ομόθρησκους, αλλόθρησκους. Η πόρτα της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας ήταν πάντα ανοικτή. Έτσι πορεύτηκε 33 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννούλας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Νοεμβρίου 1929. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές τους στη Γερμανία.

Ειδικεύτηκε στην ιστορία της θρησκείας με ερευνητικές αποστολές και ταξίδια σε 14 χώρες της Αφρικής και της Ασίας από το 1964 έως και το 1990 γνώρισε τα θρησκεύματα των χωρών αυτών καθώς και το Ισλάμ.

«Οι άνθρωποι ζητούν ολόκληρη την χριστιανική παράδοση και αυτοί πράγματι την έχουμε εμείς στην δική μας την Εκκλησία και πρέπει να την προσφέρουμε» είχε πει στην εκπομπή Εδώ και Σήμερα.

Συνέγραψε 24 βιβλία με έργα του να έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με 30 βραβεία και παράσημα διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων τον μεγαλόσταυρό του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2000, κατόπιν προτάσεως 33 ακαδημαϊκών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών προσωπικοτήτων της Αλβανίας υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης.

«Μόλις χειροτονήθηκα πρεσβύτερος την ίδια μέρα έφευγα για την Ουγκάντα και η πρώτη λειτουργία που έκαμα ήταν σ’ ένα φτωχικό εκεί εκκλησάκι στην Καμπάλα. Και επρόκειτο να μείνω εκεί, αν δεν είχα μια άλλη μεγάλη δοκιμασία με την υγεία μου» είχε αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Στις 24 Ιουνίου 1992 εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 1991, είχε φθάσει στην Αλβανία ως πατριαρχικός Έξαρχος για να δει από κοντά ό, τι είχε απομείνει από την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τον διωγμό που υπέστη από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.

«Πήρα ένα τηλεφώνημα από την Κωνσταντινούπολη και μου λέει ο αρχιγραμματεύς, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, συγχαρητήρια εκλεγήκατε για να πάτε πατριαρχικός Έξαρχος στην Αλβανία. Επανέλαβε πάλι τη φράση και λέει σας παρακαλεί ο Πατριάρχης. Ήταν ο Δημήτριος εκείνη την εποχή και σας παρακαλεί και ο Άγιος Χαλκηδόνος, ο μετέπειτα Πατριάρχης. Λέω, αφήστε με μία ώρα να σκεφθώ και θα σας πω» είχε πει στην εκπομπή Ουδείς Αναμάρτητος της ΕΡΤ.

Μέσα σε τεράστιες δυσκολίες κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Όπως είχε αποκαλύψει «περίμενα επτά μήνες για να πάρω την θεώρηση για την ταυτότητα. Ήταν σαφές ότι υπήρχε μια μεγάλη ανησυχία και αμφισβήτηση. “Τι γυρεύει ένας Έλληνας ιερωμένος εδώ;”».

Ίδρυσε κέντρα νεολαίας σε διάφορες πόλεις, μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών, επισκεύασε εκκλησιαστικά κτίρια για σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια. Κατασκεύασε τρία υδροηλεκτρικά έργα, με τα έσοδά του οποίου μεταξύ άλλων η Εκκλησία της Αλβανίας συνέχισε τον φιλανθρωπικό της έργο και χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά.

Το 2020, έχοντας προσβληθεί με κορονοϊό, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τα Τίρανα και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Είχε μεταφερθεί μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης. Το τελευταίο του ταξίδι στη χώρα μας ήταν για την αντιμετώπιση γαστρορραγίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.

Το τελευταίο μήνυμα του μεγάλου ιεράρχη ήταν το Χριστουγεννιάτικο, «Ό, τι πιο ωραίο είναι ν’ αγαπάς, έστω κι αν κουράστηκες, έστω κι αν πονάς».

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ