Άγονη η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ – Οι συσχετισμοί στην Ολομέλεια πριν από την επόμενη ψηφοφορία

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/01/25 - 19:11

Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν περνάει, όπως αναμενόταν, τον συνταγματικό πήχη των 200 ψήφων και η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή αποβαίνει άκαρπη.  

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας λαμβάνει 160 θετικές ψήφους από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ανεξάρτητους βουλευτές Μάριο Σαλμά, Παύλο Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας οδηγεί στην δεύτερη, της ερχόμενης Παρασκευής 31 Ιανουαρίου χωρίς να αλλάζουν τα δεδομένα, αφού χρειάζονται 200 θετικές ψήφοι.

Στην τρίτη ψηφοφορία στις 6 Φεβρουαρίου απαιτούνται 180 ψήφοι, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί και έτσι αναμένεται και η 4η ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου που χρειάζονται 151 ψήφοι για εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανένα κόμμα που έχει προτείνει υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητα του
                                  
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας διαδικασίας που αφορά των κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας και είμαστε σίγουροι ότι η εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα θα δικαιώσει όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τις προσδοκίες όλου του ελληνικού λαού», δηλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Τι έλαβαν Τ. Γιαννίτσης και Λ. Κατσέλη

 
Ο Τάσος Γιαννίτσης, που αποτελεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 34 θετικές ψήφους από τους 31 βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη, τον ανεξάρτητο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν και τους ανεξάρτητους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Παππά και Ράνια Θρασκιά.

«Εικόνα χιλίων λέξεων», χαρακτηρίζεται η θερμή χειραψία Ανδρουλάκη με Θρασκιά και Παππά.
 
«Η υποψηφιότητα αυτή δηλώνει μια Ελλάδα που θέλει και μπορεί να αλλάζει, μια Ελλάδα που μεταρρυθμίζεται, μια Ελλάδα που μπήκε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. Αυτή είναι η Ελλάδα, που θέλουμε για το μέλλον του τόπου», επανέλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδώνης.
  
Η Λούκα Κατσέλη, που αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνει 40 θετικές ψήφους από τους 26 βουλευτές της Κουμουνδούρου, τους έντεκα της Νέας Αριστεράς και τους ανεξάρτητους Αρετή Παπαϊωάννου, Αθηνά Λινού και Γιάννη Σαρακιώτη.

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ για συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη

«Χωρίς κομματικούς εγωισμούς καταθέτουμε την πρόταση και στο ΠΑΣΟΚ και -γενικότερα στις και στους προοδευτικούς βουλευτές -να στείλουμε στις επόμενες ψηφοφορίες το μήνυμα της προοδευτικής αντεπίθεσης στον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος

«Κάθε υποψηφιότητα, -χωρίς να απαξιώνουμε καμία-, θέλει να δώσει ένα μήνυμα και το μήνυμα της δικής μας υποψηφιότητας είναι ακριβώς η Ελλάδα που αλλάζει και η Ελλάδα που έχει πρώτη θέση στην Ευρώπη», είπε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδώνης.

«Η επιλογή Τασούλα είναι επιλογή ιδεολογική σκλήρυνσης», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης

Ο Κώστας Κυριακού, που αποτελεί την πρόταση της Νίκης, λαμβάνει 14 θετικές ψήφους από τους δέκα βουλευτές του κόμματος και τους ανεξάρτητους, προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες Διονύση Βαλτογιάννη, Γιώργο Μανούσο, Γιάννη Δημητροκάλλη και Κώστας Φλώρος.

Τα «παρών» και οι 3 απόντες

Παρών στην Ολομέλεια ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Πλεύση Ελευθερίας, των Σπαρτιατών, οι ανεξάρτητοι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας, Μιχάλης Χουρδάκης.
 
 «Οι 160 σημερινές ψήφοι σημαίνουν στην πραγματικότητα 110 ψήφους γιατί μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει 50 έδρες μπόνους…Πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητα Τασούλα δεν μπορεί να βρει ούτε έρεισμα στη Βουλή ούτε έρεισμα στην κοινωνία», τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
  
«Μετά την αγενέστατη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μαρινάκη δεν θέλαμε να προχωρήσουμε να ψηφίσουμε τον κύριο Τασούλα κι αυτή τη στάση θα κρατήσουμε μέχρι το τέλος», τόνισε ο Βασίλης Στίγκας.
 
Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του λόγω επίθεσης στο γραφείο του,χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ