Η ανακατάληψη ενός μοναστηριού στην επαρχία Νινευή αποκαλύπτει τη λεηλασία του ISIS

 
Η ανακατάληψη ενός μοναστηριού στην επαρχία Νινευή αποκαλύπτει τη λεηλασία του ISIS

Ενημερώθηκε: 22/11/16 - 17:21

Οι σελίδες της ιστορίας της χριστιανικής κοινότητας του Ιράκ βρίσκονται απανθρακωμένες στο πάτωμα ενός μοναστηριού του 4ου αι. κοντά στη Μοσούλη το οποίο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους λεηλάτησαν στη διάρκεια της διετούς κατοχής που έληξε το Σαββατοκύριακο.

Οι τζιχαντιστές στο μοναστήρι Μαρ Μπέχναμ έκαψαν μια συλλογή χριστιανικών θεολογικών βιβλίων, αφαίρεσαν επιγραφές γραμμένες στα αραμαϊκά –τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς– και κατέστρεψαν αγάλματα της Παρθένου και του προστάτη Aγίου του μοναστηριού.

Αφαίρεσαν τους σταυρούς του μοναστηριού και προσπάθησαν να απαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά στον Μπέχναμ, τον γιο ενός Ασσύριου βασιλιά ο οποίος, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, έκτισε το μοναστήρι σε ένδειξη μετάνοιας επειδή σκότωσε και τα δυο παιδιά του μετά τη μεταστροφή τους στον χριστιανισμό.

"Ο βασικός σκοπός τους ήταν να καταστρέψουν τη χριστιανική ιστορία και τον πολιτισμό στις κοιλάδες της Νινευή", δήλωσε στο Ρόιτερς, στη διάρκεια μιας επίσκεψης χθες Δευτέρα ο Ντουράιντ Ελίας, διοικητής των Ταξιαρχιών της Βαβυλώνας, μιας χριστιανικής πολιτοφυλακής που βοήθησε να ανακαταληφθεί το μοναστήρι.

Οι κοιλάδες της Νινευή, μια περιοχή που απλώνεται βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων με ρίζες που ανάγονται στην αρχαία Μεσοποταμία. Οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει στο στόχαστρο τους πιστούς και τις θρησκευτικές τοποθεσίες των μειονοτικών ομάδων σε όλη την περιοχή, την οποία κατέλαβαν το 2014 στη διάρκεια μιας ταχείας προέλασης στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.

Εκείνη την εποχή η οργάνωση έστειλε ένα τελεσίγραφο στους χριστιανούς: είτε πληρώνετε έναν φόρο και μεταστρέφεστε στο ισλάμ, είτε σας σφάζουμε. Οι περισσότεροι διέφυγαν προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή, περιλαμβανομένων και μερικών δεκάδων μοναχών που έφυγαν από το Μαρ Μπέχναμ μόνο με τα ρούχα τους στην πλάτη. Καθώς μια συμμαχία 100.000 ανδρών των ιρακινών δυνάμεων προσπαθεί τώρα να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη της Μοσούλης, το μέγεθος της καταστροφής σε γειτονικές χριστιανικές περιοχές αποκαλύπτεται σταδιακά.

Οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν το Μαρ Μπέχναμ, το μεγαλύτερο μοναστήρι του Ιράκ, σε αρχηγείο της Χίσμπα – της αστυνομίας των ηθών η οποία επέβαλε αυστηρούς κανόνες όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, του ξυρίσματος των ανδρών και της αποκάλυψης του προσώπου των γυναικών δημοσίως, σύμφωνα με τον Ελίας.

Μια αίθουσα μετατράπηκε σε κλινική και τα κελιά των μοναχών χρησιμοποιήθηκαν για να κρατούνται οι παραβάτες. Μια απομακρυσμένη γωνιά του συγκροτήματος γέμισε με δεκάδες δορυφορικά πιάτα που όπως είπε ο διοικητής κατασχέθηκαν από τους κατοίκους των κοντινών περιοχών.

Γκράφιτι του Ισλαμικού Κράτους καλύπτουν τους τοίχους του μοναστηριού, περιλαμβανομένου και του μότο της οργάνωσης: "Παραμένουμε και επεκτεινόμαστε". Ένα άλλο αναφέρει την ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 2014 – ένα από τα δύο Χριστούγεννα που πέρασαν οι τζιχαντιστές ελέγχοντας την περιοχή.

Πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της πολυαναμενόμενης ιρακινής επίθεσης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που και η ίδια είχε κάποτε έναν αρκετά μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό, η πόλη έχει σχεδόν περικυκλωθεί απ΄όλες τις μεριές, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εγκαθιδρύσει μόνο μια μικρή βάση εξόρμησης σε κάποιες ανατολικές περιοχές.

Από τις μάχες έχουν καταστραφεί ολόκληρες πόλεις και χωριά, ενώ οι καμουφλαρισμένες βόμβες του Ισλαμικού Κράτους, ορισμένες από τις οποίες έχουν τοποθετηθεί μέσα και γύρω από το μοναστήρι, υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν μήνες ακόμη και χρόνια προτού ορισμένοι κάτοικοι μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού


Οι υποστηριζόμενες από τη Βαγδάτη Ταξιαρχίες της Βαβυλώνας είναι μία από τις δύναμεις που οι δυτικοί σύμμαχοι του Ιράκ έχουν ωθήσει να συμμετάσχουν στην εκστρατεία της Μοσούλης στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τοπική υποστήριξη για την αναμενόμενη υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι χριστιανοί μαχητές στο μοναστήρι Μαρ Μπέχναμ ήταν ντυμένοι χθες με μια ποικιλία στρατιωτικών στολών, μετέφεραν μεγάλους ξύλινους σταυρούς σε φορτηγά και μερικά πανό, ανάμεσα στα οποία και σημαίες ισχυρών σιιτικών πολιτοφυλακών.

Πολλοί από τους ενόπλους φορούσαν μαύρες μπαντάνες που δηλώνουν την αφοσίωσή τους προς τον Χριστό ή την Παρθένο και ένας από αυτούς είχε τοποθετήσει μια εικόνα στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του, δίπλα σε μια χειροβομβίδα και δύο μονές σφαίρες.

Ο Ελίας, ο διοικητής, είπε πως η μονάδα του πολέμησε μαζί με τον ιρακινό στρατό για την ανακατάληψη του μοναστηριού και του χωριού Χιντίρ Ιλίας όπου βρίσκεται. Ωστόσο από τότε ο τακτικός στρατός έχει φύγει αφήνοντας τον έλεγχο της περιοχής στους άνδρες του.

Αφού ξενάγησε το Ρόιτερς στις εγκαστατάσεις και ενώ στο βάθος ακουγόταν ο ήχος πυρών, καλωσόρισε έξι νέους εθελοντές στις Ταξιαρχίες της Βαβυλώνας, δίνοντάς τους στολές και όπλα σε αντάλλαγμα για την απλή υπόσχεσή τους ότι θα υπερασπιστούν την περιοχή.

Οι άνδρες του, μέρος ενός συνεχώς μειούμενου πληθυσμού αράβων χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εμπνέονται από την επιθυμία να διατηρήσουν την κοινότητά τους ζωντανή μετά την απειλή του Ισλαμικού Κράτους να την καταστρέψει για πάντα.

"Αποδεικνύουμε στον κόσμο πως οι χριστιανοί δεν είναι αδύναμοι. Είμαστε πιο ισχυροί απ΄ό,τι φαντάζονταν", είπε ο Ελίας. Δήλωσε στο Ρόιτερς πως οι δυνάμεις του έχουν μέχρι τώρα κατεδαφίσει τρία ή τέσσερα σπίτια που φέρεται ότι ανήκαν σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Χιντίρ Ιλίας ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ.

"Υπάρχουν και άλλα. Πηγαίνουμε ένα προς ένα: για κάθε σπίτι χριστιανού που ανατινάζουν, ανατινάζουμε το διπλανό σπίτι", είπε από το πάνω μέρος του μοναστηριού, δείχνοντας ένα τέτοιο ζευγάρι κτίρια.
"Αυτός είναι ο πόλεμος. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος".

Σχετικά Θέματα:

Ιράκ: Ομαδικός τάφος με 100 αποκεφαλισμένα θύματα του ISIS ανακαλύφθηκε στη Μοσούλη (ΒΙΝΤΕΟ)