ΣΥΡΙΖΑ: Τα δεδομένα για τον Στ. Κασσελάκη μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

 
kasselakis-iliopoulos

Ενημερώθηκε: 11/08/24 - 08:59

Νέο κεφάλαιο τριβών σηματοδοτεί παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, καλώντας, ωστόσο, τους συνυποψήφιούς του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ανοίξουν το δρόμο για την πλήρωση της κενής θέσης από τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Ποιοι πρέπει να παραιτηθούν ακόμη για να γίνει βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Οθωνας Ηλιόπουλος ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του εξηγώντας τους λόγους και αναφέροντας επίσης ότι παραιτείται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τοποθετηθεί στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου του 2023. Επομένως, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη προηγούνται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λίστα του ψηφοδελτίου. Έτσι πρέπει να παραιτηθούν και οι πρώτοι 5 επιλαχόντες για να πάει η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Πάντως, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο τι θα κάνουν οι Τσαπανίδου, Καλογήρου, Λειβαδάρου και Τσάκρης.

Η κ. Τσαπανίδου – η οποία είναι και η πρώτη επιλαχούσα- είχε παραιτηθεί από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι ο Κασσελάκης η αιτία των δεινών της χώρας;»

Τρίτη επιλαχούσα είναι η πολιτική μηχανικός δρ Τζένη Λειβαδάρου. Ακολουθεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής ο οποίος στις ευρωεκλογές είχε κατέβει με τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη. Σημειώνεται ότι πριν ακόμη εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Τσακρής είχε δηλώσει πρόθυμος να παραιτηθεί για να εισέλθει στη Βουλή ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος χωρίς έκτοτε να έχει επανέλθει στο θέμα.

Μια θέση πριν τον Στέφανο Κασσελάκη είχε τοποθετηθεί η Ζωρζέτα Λάλη η οποία είχε αποχωρήσει από το κόμμα το φθινόπωρο, την περίοδο δηλαδή της διάσπασης της «Ομπρέλας» και της «ομάδας Αχτσιόγλου» που αμέσως μετά θα συγκροτούσαν τη Νέα Αριστερά. Η κ. Λάλη είχε δηλώσει τότε την πρόθεσή της να μην παραδώσει την έδρα σε περίπτωση που κάτι τέτοιο της ζητούνταν.

«Θα κληθεί η Τσαπανίδου»

Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο για την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου όσο και για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την πλήρωση της κενής βουλευτικής έδρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνεργάτες του κ. Τασούλα διευκρίνησαν τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.

Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πόπη Τσαπανίδου».

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ζητώντας να παραιτηθούν οι επιλαχόντες, ώστε να καταλάβει τη βουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, ενώ «ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη» υπογράμμισε στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή της προς τον Όθωνα Ηλιόπουλο η Κουμουνδούρου, αν και ισχνή φαντάζει η πιθανότητα εκπλήρωσης της παραπάνω ευχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ