Απορρίπτει φήμες η τουρκική πλευρά για διαφορετικές απόψεις από την Τ/κ ηγεσία στο Κυπριακό

 
δδ

Ενημερώθηκε: 09/08/24 - 12:32

Η τουρκική πλευρά απορρίπτει τις φήμες που θέλουν την Άγκυρα να φέρει διαφορετικές απόψεις από την τουρκοκυπριακή ηγεσία στο θέμα του Κυπριακού.

Καλά ενημερωμένες πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, διέψευσαν την πληροφορία που κυκλοφόρησε στους κυπριακούς δημοσιογραφικούς κύκλους και θέλει την Άγκυρα να φέρει διαφορετική από την τουρκοκυπριακή ηγεσία άποψη σχετικά με τη σχεδιαζόμενη τριμερή διάσκεψη.

«Συμφωνούμε με τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του “προέδρου” Ερσίν Τατάρ. Εισηγούμαστε την έναρξη της συζήτησης για το Κυπριακό σε μια νέα βάση. Και το σημείο εκκίνησης αυτής της προσπάθειας είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας», επισημαίνουν οι πηγές του ΚΥΠΕ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ως προς την ενδεχόμενη διπλωματική κινητοποίηση στο Κυπριακό τον επόμενο μήνα, με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου εργασιών του ΟΗΕ, στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, οι πηγές δεν βιάζονται να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα μηνύματα που έστειλε πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Γιουσούφ Κανλί, ο οποίος ζει για πολλά χρόνια στην Τουρκία και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Τ/κ αρθρογράφος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Φήμες λένε ότι μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ζητήσει τριμερή συνάντηση. Η επιστολή του Ειδικού Αντιπροσώπου προς τους λαούς της Κύπρου τονίζει ότι έχει έρθει η στιγμή για “διαφορετικές ιδέες”. Η λύση των δύο κρατών δεν περιλαμβάνει μόνο δύο πλήρως ανεξάρτητα κράτη. Η συνομοσπονδία είναι επίσης λύση δύο κρατών, όπως και η χαλαρή ομοσπονδία δύο κρατών εντός της ΕΕ. Με λίγα λόγια, κάτι μαγειρεύεται ξανά στην κουζίνα της Κύπρου και η Άγκυρα προετοιμάζεται για αυτό με την κρατική σοβαρότητα που την αρμόζει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ