Ρωσία: Ο ουκρανικός στρατός έχει προχωρήσει έως και 10 χλμ. εντός της χώρας – Υπαινιγμοί Ζελένσκι για την εισβολή στο Κουρσκ

 
Ρωσία: Ο ουκρανικός στρατός έχει προχωρήσει έως και 10 χλμ. εντός της χώρας – Υπαινιγμοί Ζελένσκι για την εισβολή στο Κουρσκ

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 20:02

Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση του ρωσοουκρανικού πολέμου προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε σήμερα (8/8) τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητα του «να αιφνιδιάζει» και να πετυχαίνει αποτελέσματα, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, όπου σύμφωνα με τη Μόσχα το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια επίθεση κατά μήκος των συνόρων.

Περίπου χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και drones, εισέβαλαν στο ρωσικό έδαφος, με τον κυβερνήτη της περιοχής να την κηρύττει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι μάχες στην περιοχή είναι σφοδρές, ενώ ο Μεντβέντεφ κάλεσε σε επέκταση της ρωσικής εισβολής σε Οδησσό, Χάρκοβο, Ντνίπρο και Μικολάιβ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει προχωρήσει έως και 10 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας, εκτιμά σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War).

Στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών, ύστερα από την ουκρανική εισβολή εκεί τα ξημερώματα Τρίτης που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία, στη διάρκεια των δύο ετών του πολέμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από το Κίεβο.

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επικοινωνήσει με το Κίεβο για να μάθει τους στόχους της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, είπε την Τετάρτη (7/8) η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Υπογράμμισε παράλληλα πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

«Θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση που έχει υποχρεώσει χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλος κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ η εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι το ρωσικό αέριο διοχετεύεται κανονικά στους ευρωπαίους καταναλωτές. Μόλις 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ. Κάποιοι αναλυτές, πάντως, κάνουν λόγο για νέο μέτωπο πολέμου και δεν αποκλείουν στόχος να είναι η προέλαση προς τον σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ