Οι προκλήσεις για τον «τραπεζίτη των φτωχών» στο τιμόνι της μεταβατικής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές

 
δδ

Ενημερώθηκε: 08/08/24 - 10:02

Για χρόνια επικριτής της διακυβέρνησης της Σεΐχ Χασίνα, ο Μουχάμαντ Γιουνούς κλήθηκε να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης στο Μπαγκλαντές που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την πολιτική κρίση που ανάγκασε την πρωθυπουργό να παραιτηθεί πριν από λίγες ημέρες.

Ο 84χρονος διάσημος νομπελίστας και οικονομολόγος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ξεσηκωμού των φοιτητών και μετά την πτώση της κυβέρνησης Χασίνα έκανε λόγο για την «Ημέρα της Δεύτερης Νίκης», μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1971.

Ο Γιουνούς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά από μία περίοδο μεγάλης αναστάτωσης στη χώρα, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι μεγαλύτερες προκλήσεις στο άμεσο μέλλον για τον Γιουνούς θα είναι να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, να προωθήσει μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας και να ανοίξει το δρόμο για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Αχμέντ Αχσάν, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας του Μπαγκλαντές, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Γιουνούς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή, αφού χαίρει τεράστιου σεβασμού και εκτίμησης στη χώρα και στον κόσμο ολόκληρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ