Η αυξανόμενη ανεργία κλονίζει το οικονομικό μήνυμα Μπάιντεν-Χάρις

 
δδ

Ενημερώθηκε: 02/08/24 - 20:51

Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις μόλις υπέστη ένα νέο οικονομικό πλήγμα.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα και τα κέρδη θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκαν, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο - το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2021, ανέφερε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Αν και αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να είναι χαμηλός με ιστορικά πρότυπα, έρχεται μετά από περισσότερα από δύο χρόνια ανεργίας κάτω από το 4 τοις εκατό - το φωτεινό σημείο σε μια οικονομία που πλήττεται από τις αυξανόμενες τιμές.

Πιο ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται τώρα πιο γρήγορα καθώς τα υψηλά επιτόκια δαγκώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις, εγείροντας ερωτήματα για το εάν οι ΗΠΑ ενδέχεται να εισέλθουν σε ύφεση – κάτι για το οποίο λίγοι οικονομολόγοι ανησυχούσαν μόλις πριν από δύο μήνες.

Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς στοχεύει να βάλει τους ψηφοφόρους στην υποψηφιότητά της για πρόεδρος, όσο και για την Federal Reserve, η οποία επέλεξε αυτή την εβδομάδα να μην χαλαρώσει την οικονομία, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κάτω από το 3%.

«Ο πρόεδρος της Fed [Jerome] Powell έκανε ένα σοβαρό λάθος που δεν μείωσε τα επιτόκια», δήλωσε η γερουσιαστής Elizabeth Warren (D-Mass.), η οποία ζητούσε μειώσεις επιτοκίων εδώ και μήνες, σε μια ανάρτηση στο X . «Έχει προειδοποιηθεί ξανά και ξανά ότι η υπερβολική αναμονή κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε χαντάκι».

Η οικονομία πρόσθεσε καθαρά 114.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ρυθμός που είναι χαμηλότερος από εκείνον των προηγούμενων μηνών, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός υγιούς εύρους.

Ο Πάουελ χαρακτήρισε την Τετάρτη ότι η οικονομία έχει περάσει από την υπερθέρμανση σε πιο κανονικές συνθήκες, αλλά πρόσθεσε: «Αν αρχίσουμε να βλέπουμε κάτι που φαίνεται να είναι περισσότερο από αυτό, τότε είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε».

Οι φόβοι για ύφεση θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα σε έναν δείκτη, γνωστό ως κανόνας Sahm - που ονομάστηκε από την πρώην οικονομολόγο της Fed Claudia Sahm - που υποδηλώνει ότι η οικονομία αντιμετωπίζει ύφεση όταν το μέσο ποσοστό ανεργίας τριών μηνών αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το χαμηλότερο επίπεδό του. τη διάρκεια ενός έτους.

Η έκθεση απασχόλησης της Παρασκευής φέρνει την οικονομία σε αυτό το έδαφος.

Ωστόσο, είναι περισσότερο μια στατιστική κανονικότητα παρά ένα εγγυημένο εργαλείο πρόβλεψης και ο Sahm είπεαυτή την εβδομάδα ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική. (Το πλεονέκτημα του κανόνα είναι ότι είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που υποδεικνύει ύφεση πριν γίνουν σαφέστερα άλλα δεδομένα.)

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε ύφεση. υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλλουμε για τον κανόνα Sahm, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα και το έχουμε φτάσει», δήλωσε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG. «Αυτό αναβοσβήνει κόκκινο».

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενης ύφεσης.

«Αισθάνομαι σίγουρος ότι δεν βρισκόμαστε σε ύφεση», είπε ο Sahm. Η αγορά εργασίας έχει προσφέρει ένα οικονομικό προπύργιο έναντι ορισμένων πτωτικών πιέσεων που δημιουργούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, πρόσθεσε. Είναι πιθανό το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας να οφείλεται στην είσοδο νέων μεταναστών στο εργατικό δυναμικό — κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί.

Αλλά σε ένα πιο βασικό επίπεδο, «οδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση», είπε πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας. «Η ανεργία αυξάνεται – και αυξάνεται σταδιακά. Αυξάνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο».

Πηγή: Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ