Ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ορισμένες πυρκαγιές έχουν πλήξει την ήπειρο και η ΕΕ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την παροχή βοήθειας επί τόπου.
Ο καύσωνας πλήττει την Ευρώπη και μαζί του ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές πλήττουν τα νότια της ηπείρου στην Κροατία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
Αντιμέτωπη με αυτόν τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης που ονομάζεται Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο μηχανισμός αυτός, που δημιουργήθηκε το 2001, έχει τρεις κύριες κατευθύνσεις. Μέσω των κρατών μελών της, η Ένωση βασίζεται σε έναν στόλο 28 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.
Η ΕΕ έχει διαθέσει 600 εκατ. ευρώ για την αγορά 12 αεροσκαφών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τα αεροσκάφη αυτά θα μοιραστούν μεταξύ έξι κρατών μελών.
Η Ένωση μπορεί επίσης να επεμβαίνει στο έδαφος. "Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες έχουν προ-διατεθεί σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ στη νότια Ευρώπη.Πρόκειται για τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Μπορούν να κληθούν να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις εάν παραστεί ανάγκη", εξηγεί ο Balazs Ujvari, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν δορυφορικές εικόνες από το σύστημα Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης. Το εργαλείο αυτό ενεργοποιήθηκε 25 φορές το 2023 για δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.
Για να λάβουν αυτή τη βοήθεια, οι εθνικές αρχές μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι χώρες διαβιβάζουν τα αιτήματα και τις ανάγκες τους, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στις διάφορες πρωτεύουσες.
"Έτσι προσπαθούμε να ενεργούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, μερικές φορές λίγο περισσότερο, μερικές φορές ακόμη και μερικά λεπτά", τονίζει ο Balazs Ujvari.
Πρόληψη αντί για ταλαιπωρία
Ενώ η πρόληψη των πυρκαγιών αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, η ΕΕ έχει εισαγάγει ένα σχέδιο δράσης για το 2022. Στόχος είναι η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και των γνώσεων και η αύξηση των επενδύσεων για την πρόβλεψη των δασικών πυρκαγιών.
Η ΕΕ θέτει επίσης σε εφαρμογή μια μέθοδο για την αξιολόγηση των εθνικών συστημάτων πρόληψης και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των 27 κρατών μελών.
Το 2022, οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν σχεδόν 900.000 εκτάρια γης στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής. Ωστόσο, το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και μια από τις χειρότερες περιόδους δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ένωση.
Ούτε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ περιορίζεται στα σύνορα των κρατών μελών.
"Δείχνουμε αλληλεγγύη σε όλους. Έτσι, ο καθένας μπορεί να ζητήσει βοήθεια", επιμένει ο Balazs Ujvari. Πέρυσι, η ΕΕ επενέβη στη Χιλή, τον Καναδά και την Τυνησία. Τον περασμένο μήνα, η Αλβανία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ.
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενεργοποιήθηκε 10 φορές πέρυσι. Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, ο Μηχανισμός είχε ήδη κληθεί πέντε φορές.