Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ καταδίκασε σήμερα τους ακροδεξιούς διαδηλωτές για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο και άλλες πόλεις με αφορμή τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας.
«Σε ό,τι αφορά την άκρα δεξιά, όλα αυτά είναι συντονισμένα, είναι σκόπιμα», είπε αναφερόμενος στις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες. «Δεν πρόκειται για μια διαμαρτυρία που ξέφυγε από τον έλεγχο. Πρόκειται για μια ομάδα ατόμων που κλίνουν προς τη βία», υποστήριξε.
Ο Στάρμερ προειδοποίησε επίσης τα διευθυντικά στελέχη των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγορεί ότι υποδαύλισαν τα επεισόδια, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί «παντού».
«Επιτρέψτε μου να πω στις μεγάλες εταιρείες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και σε εκείνους που τις διευθύνουν: οι βίαιες ταραχές είναι σαφές ότι υποδαυλίστηκαν στο διαδίκτυο και αυτό συνιστά αδίκημα. Αυτό έγινε στον δικό σας χώρο και ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ ακολούθησε ένας χείμαρρος από φήμες και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ιδίως σε ιστοτόπους που πρόσκεινται στην ακροδεξιά, την οποία κατηγορούν οι αρχές για τις ταραχές. Οι φήμες αφορούσαν κυρίως την ταυτότητα και τη θρησκεία του υπόπτου, του 17χρονου Άξελ Ρουντακουμπάνα, που έχει γεννηθεί στην Ουαλία. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα. Οι αρχές δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να τον κατονομάσουν, επειδή είναι ανήλικος.
Από το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο, ο γνωστός influencer Άντριου Τέιτ, που έχει εκατομμύρια ακολούθους, έγραφε στην πλατφόρμα Χ ότι ο δράστης ήταν ένας «παράτυπος μετανάστης», χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό.
Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, ειδικός στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης, μελέτησε τις αναρτήσεις πολλών άλλων χρηστών που στόχευαν κυρίως τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους, όπως του πυγμάχου Άντονι Φάουλερ, του Βρετανού ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον αλλά και ενός λογαριασμού με πολλούς ακολούθους αλλά αγνώστου ιδιοκτήτη που αποκαλείται Europe Invasion. «Αυτό που συνέβη στο Σάουθπορτ ήταν απλώς η σπίθα που άναψε μήνες και μήνες παραπληροφόρησης» σε βάρος των μουσουλμάνων και των μεταναστών, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Άντριου Τσάντγουικ, ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Λόουμπορο, ειδικευμένο στην παραπληροφόρηση, τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν πόσο αναγκαίο είναι να υιοθετήσουν οι πλατφόρμες μια «καλύτερη προσέγγιση» απέναντι στην «πασίδηλη παραπληροφόρηση».
Ο Στάρμερ στηρίζει τους αστυνομικούς
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στις δυνάμεις της τάξης που βρέθηκαν αντιμέτωπες με «συμμορίες αλητών» τις τελευταίες ημέρες.
«Αυτές δεν είναι διαδηλώσεις, είναι βίαιες ταραχές. Είδαμε συμμορίες αλητών στους δρόμους του Σάουθπορτ να επιτίθενται στους ίδιους αστυνομικούς που επενέβησαν μετά τη φρικτή επίθεση εναντίον των κοριτσιών», είπε ο Στάρμερ στη συνάντησή του με την ηγεσία της αστυνομίας.
«Αυτή η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα έχετε όλα τα μέσα που χρειάζεστε», διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα βάλει τέλος στα βίαια επεισόδια. Για να γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατήγγειλε τη βία που τροφοδοτείται «από το ακροδεξιό μίσος», ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας δομής στους κόλπους της αστυνομίας που θα επιτρέπει στις δυνάμεις της τάξης να αντιδρούν καλύτερα απέναντι στους ταραξίες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ