Ο Χαλέντ Μεσάαλ, που θεωρείται ο νέος ηγέτης της Χαμάς, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 αφού Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας σε δρόμο έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν.
Το χτύπημα εναντίον ενός βασικού ανώτερου στελέχους της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, με εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξόργισε τόσο τον τότε βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν που μίλησε για απαγχονισμό των επίδοξων δολοφόνων και κατάργηση της ειρηνευτικής συνθήκης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, εκτός εάν παραδοθεί το αντίδοτο.
Το Ισραήλ το έκανε και συμφώνησε επίσης να ελευθερώσει τον ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, μόνο για να τον δολοφονήσει επτά χρόνια αργότερα στη Γάζα.
Για τους Ισραηλινούς και τα δυτικά κράτη, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς, η οποία έχει διευθύνει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ και έχει κάνει συχνούς πολέμους εναντίον του, είναι μια τρομοκρατική ομάδα που έχει στόχο την καταστροφή του Ισραήλ.
Για τους Παλαιστίνιους υποστηρικτές, ο Χαλέντ Μεσάαλ και η υπόλοιπη ηγεσία της Χαμάς είναι μαχητές για την απελευθέρωση από την ισραηλινή κατοχή, διατηρώντας την υπόθεσή τους ζωντανή όταν η διεθνής διπλωματία τους έχει αποτύχει.
Ο Μεσάαλ , 68 ετών, έγινε πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στην εξορία ένα χρόνο πριν το Ισραήλ προσπαθήσει να τον εξοντώσει, μια θέση που του επέτρεψε να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επηρέασαν άλλες Χαμάς αξιωματούχοι.
Πηγές της Χαμάς δήλωσαν ότι ο Μεσάαλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο πρωταρχικός ηγέτης της οργάνωσης για να αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα της Τετάρτης, με την Τεχεράνη και τη Χαμάς να ορκίζονται αντίποινα κατά του Ισραήλ.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Khalil al-Hayya, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ και έχει ηγηθεί των διαπραγματευτών της Χαμάς σε έμμεσες συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα με το Ισραήλ, ήταν επίσης μια πιθανότητα για την ηγεσία, καθώς είναι ο αγαπημένος του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή.
Οι σχέσεις του Μεσάαλ με το Ιράν έχουν τεταθεί λόγω της προηγούμενης υποστήριξής του στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων το 2011 κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει ή προσπάθησε να σκοτώσει αρκετούς ηγέτες και στελέχη της Χαμάς από τότε που ιδρύθηκε η ομάδα το 1987 κατά την πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Ο Μεσάαλ ήταν κεντρικό πρόσωπο στην κορυφή της Χαμάς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αν και εργάστηκε κυρίως από τη σχετική ασφάλεια της εξορίας καθώς το Ισραήλ σχεδίαζε να δολοφονήσει άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της Χαμάς με έδρα τη Λωρίδα της Γάζας.
Αφού ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο Yassin σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2004, το Ισραήλ δολοφόνησε τον διάδοχό του Abdel-Aziz Al-Rantissi στη Γάζα ένα μήνα αργότερα και ο Meshaal ανέλαβε τη συνολική ηγεσία της Χαμάς.
Όπως και άλλοι ηγέτες της Χαμάς, ο Μεσάαλ έχει καταπιαστεί με το κρίσιμο ζήτημα του αν θα υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο Ισραήλ για την επιδίωξη του παλαιστινιακού κράτους - ο χάρτης της Χαμάς του 1988 ζητά την καταστροφή του Ισραήλ - ή να συνεχίσει να πολεμά.
Ο Μεσάαλ απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, αλλά είπε ότι η Χαμάς, η οποία τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 έστειλε βομβιστές αυτοκτονίας στο Ισραήλ, θα μπορούσε να δεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση. για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.
Ο Meshaal είπε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου επανέφερε την παλαιστινιακή υπόθεση στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας.
Προέτρεψε τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισραήλ και είπε ότι οι Παλαιστίνιοι μόνοι θα αποφασίσουν ποιος διοικεί τη Γάζα μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου, σε πείσμα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών που θέλουν να αποκλείσουν τη Χαμάς από τη μεταπολεμική διακυβέρνηση.
ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΤΑ 15
Ο Meshaal έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Γεννημένος στο Silwad κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Meshaal μετακόμισε ως αγόρι με την οικογένειά του στο αραβικό κράτος του Κόλπου, το Κουβέιτ, μια εστία φιλοπαλαιστινιακού αισθήματος.
Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμιστική ομάδα της Μέσης Ανατολής. Η Αδελφότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά την πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής.
Ο Meshaal έγινε δάσκαλος πριν στραφεί στο lobbying για τη Χαμάς από το εξωτερικό για πολλά χρόνια, ενώ άλλοι ηγέτες της ομάδας μαραζώνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις ισραηλινές φυλακές.
Ήταν υπεύθυνος για τη διεθνή συγκέντρωση κεφαλαίων στην Ιορδανία, όταν μετά βίας γλίτωσε τη δολοφονία.
Ο Νετανιάχου έπαιξε έναν τυχαίο αλλά σημαντικό ρόλο στη διαπίστωση των μαχητών του Μεσάαλ όταν διέταξε πράκτορες της Μοσάντ να τον σκοτώσουν το 1997 ως αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση στην αγορά της Ιερουσαλήμ που σκότωσε 16 άτομα και κατηγορήθηκε στη Χαμάς.
Οι ύποπτοι δολοφόνοι συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία μετά την ένεση του Meshaal με δηλητήριο στο δρόμο. Ο Νετανιάχου, τότε στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να παραδώσει το αντίδοτο για το δηλητήριο και το περιστατικό μετέτρεψε τον Μεσάαλ σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης.
Η Ιορδανία έκλεισε τελικά το γραφείο της Χαμάς στο Αμμάν και απέλασε τον Μεσάαλ στο κράτος του Κόλπου του Κατάρ. Μετακόμισε στη Συρία το 2001.
Ο Μεσάαλ διηύθυνε τη Χαμάς, ένα σουνιτικό μουσουλμανικό κίνημα, από την εξορία στη Δαμασκό το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, όταν έφυγε από την πρωτεύουσα της Συρίας λόγω της σκληρής καταστολής των Σουνιτών από τον Πρόεδρο Άσαντ που συμμετείχαν σε εξέγερση εναντίον του. Ο Meshaal μοιράζει τώρα τον χρόνο του μεταξύ Ντόχα και Κάιρου.
Η απότομη αποχώρησή του από τη Συρία αρχικά αποδυνάμωσε τη θέση του εντός της Χαμάς, καθώς οι δεσμοί με τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, που ήταν ζωτικής σημασίας για την ομάδα, του έδωσαν εξουσία. Με αυτούς τους δεσμούς κατεστραμμένους ή σπασμένους, οι αντίπαλοι με έδρα τη Γάζα, τη γενέτειρα της Χαμάς, άρχισαν να διεκδικούν την εξουσία τους.
Ο ίδιος ο Meshaal είπε στο Reuters ότι η κίνησή του επηρέασε τις σχέσεις με τον κύριο πληρωτή και προμηθευτή όπλων της Χαμάς, το Ιράν - μια χώρα που το Ισραήλ πιστεύει ότι αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη απειλή για αυτό λόγω του φιλόδοξου πυρηνικού του προγράμματος.
Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Meshaal πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας και εκφώνησε την κύρια ομιλία στη συγκέντρωση για την 25η επέτειο της Χαμάς. Δεν είχε επισκεφθεί τα παλαιστινιακά εδάφη από τότε που έφυγε από τη Δυτική Όχθη σε ηλικία 11 ετών.
Ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, η Χαμάς επικράτησε έναντι του κοσμικού αντιπάλου της, της υποστηριζόμενης από τη Δύση Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ήταν ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη με το Ισραήλ, παίρνοντας τον έλεγχο της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2007.
Η τριβή μεταξύ του Μεσάαλ και της ηγεσίας της Χαμάς με έδρα τη Γάζα εμφανίστηκε για τις προσπάθειές του να προωθήσει τη συμφιλίωση με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στη συνέχεια, ο Meshaal ανακοίνωσε ότι ήθελε να παραιτηθεί ως ηγέτης λόγω τέτοιων εντάσεων και το 2017 αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του στη Γάζα Haniyeh, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας, που επίσης δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
Το 2021, ο Meshaal εξελέγη επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς στην παλαιστινιακή διασπορά.