Κίρ Στάρμερ: «Χρεοκοπημένη και διαλυμένη» η Βρετανία

 
ξξ

Ενημερώθηκε: 29/07/24 - 16:11

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα είναι «χρεοκοπημένη και διαλυμένη» ενόψει της αξιολόγησης των δημόσιων οικονομικών τη Δευτέρα (29 Ιουλίου), την οποία το νεοεκλεγέν Εργατικό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει για να κατηγορήσει τους προκατόχους του για έλλειμμα 20 δισεκατομμυρίων λιρών (23,7 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Οι Εργατικοί που εξελέγησαν για να διοικήσουν την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με μια σαρωτική νίκη στις 4 Ιουλίου, πέρασαν μεγάλο μέρος των τριών πρώτων εβδομάδων της εξουσίας τους λέγοντας στο κοινό ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από το αναμενόμενο σχεδόν σε κάθε τομέα της δημόσιας πολιτικής.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να εκθέσει τα πορίσματα μιας δημοσιονομικής επισκόπησης σε μια δήλωση προς το κοινοβούλιο που θα κατηγορήσει το Συντηρητικό Κόμμα ότι ανέλαβε μη χρηματοδοτούμενες δεσμεύσεις δαπανών για να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού.

«Η αξιολόγηση θα δείξει ότι η Βρετανία είναι χρεοκοπημένη και διαλυμένη – αποκαλύπτοντας το χάος που η λαϊκιστική πολιτική έχει προκαλέσει στην οικονομία και τις δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ.

«Θα δείξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για το τρέχον οικονομικό έτος χωρίς να γνωρίζει από πού θα προέλθουν τα χρήματα».

Οι Συντηρητικοί απέρριψαν την ανακοίνωση των Εργατικών πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά ως κατασκευασμένο πρόσχημα για αυξήσεις φόρων που δεν αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι ήταν επίσης επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι υπήρχαν λίγες μεγάλες εκπλήξεις που οι Εργατικοί δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η Ριβς θα αποκαλύψει επίσης την ημερομηνία για τον πρώτο της προϋπολογισμό, θα αναθέσει τις ανεξάρτητες προβλέψεις που θα δημοσιευθούν παράλληλα με τον προϋπολογισμό αυτό και θα παρουσιάσει τα σχέδια για την επίσημη διαδικασία αναθεώρησης των δαπανών που καθορίζει το πόσα χρήματα λαμβάνει κάθε υπουργείο.

Αναμένεται επίσης να συμφωνήσει σε μισθολογικές απολαβές άνω του πληθωρισμού για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Δεν είναι σαφές πώς οι Εργατικοί θα αντιμετωπίσουν το έλλειμμα που εντοπίζει. Η Ριβς φαίνεται να είναι παγιδευμένη όμως στις προεκλογικές υποσχέσεις να μην αυξήσει τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος, της εθνικής κοινωνικής ασφάλισης, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του εταιρικού φόρου.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ριβς θα χρησιμοποιήσει τη δήλωση της Δευτέρας για να ανοίξει το δρόμο για άλλες αυξήσεις φόρων στον επόμενο προϋπολογισμό. Οι Financial Times ανέφεραν μάλιστα ότι πρόκειται να καθυστερήσει ορισμένα έργα κατασκευής δρόμων και νοσοκομείων.

Η κυβερνητική δήλωση δεν καθόρισε μέτρα, αλλά ο ανώτερος υπουργός Εργασίας Πατ Μακφάντεν δήλωσε τα εξής: «Δεν θα αποφύγουμε να είμαστε ειλικρινείς με το κοινό σχετικά με την πραγματικότητα αυτού που αναλάβαμε».

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ