Κοντά σε νέα μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Φόβος και μηνύματα αυτοσυγκράτησης

 
ff

Ενημερώθηκε: 28/07/24 - 21:32

Σε κομβικό σημείο έχει περιέλθει πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να αποφασίσει αν θα προβεί σε εκτενή -ακόμη και χερσαία- επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου 12 παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

«Δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες κλιμάκωσης αλλά εστιάζουμε στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» τόνισαν οι ΗΠΑ από την πλευρά τους.

Η Βρετανία καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τον προβληματισμό της για ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης κι αποσταθεροποίησης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, ζητά να αποφευχθεί οτιδήποτε που θα οδηγήσει σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Η Αίγυπτος, από την άλλη, προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να ξεκινήσει νέος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εστιάζει στη σημασία στήριξης του Λιβάνου.

Μία λύση, ως ύστατη προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, έρχεται δια στόματος του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών. Ο Abdallah Bouhabib δήλωσε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποσυρθεί πίσω από τον ποταμό Λιτάνι, αν το Ισραήλ σταματήσει να πλήττει τις εγκαταστάσεις της. Ο ποταμός Λιτάνι εκτείνεται περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται μία «ουδέτερη ζώη» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη διεθνή κοινότητα όταν ο Νετανιάχου απείλησε τη Χεζμπολάχ ότι θα «πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ κι ηοργάνωση με έδρα τον Λίβανο ανταλάσσουν πυρά από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκίνηση η σύρραξη με τη Χαμάς.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», ανέφερε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.

Τέλος, διατυπώνεται έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, θα κριθούν από το αποτέλεσμα του πολεμικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, το οποίο έχει στο πλευρό του τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση με ρουκέτες και κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, λέγοντας πως ήταν δική τους επίθεση και ότι η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από περιοχή την οποία ελέγχουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ