Κάσος: Το ιταλικό σκάφος ολοκλήρωσε τις έρευνές του εντός της ΑΟΖ — Τι επισημαίνει η Αθήνα για τον τουρκικό αναθεωρητισμό

 
Κάσος: Το ιταλικό σκάφος ολοκλήρωσε τις έρευνές του εντός της ΑΟΖ - Τι επισημαίνει η Αθήνα για τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 16:26

Το ιταλικό ερευνητικό ολοκλήρωσε τις εργασίες του τα ξημερώματα της Τετάρτης, διανύοντας πάντως την απόσταση από τα όρια των 6 ναυτικών μιλίων της Κάσου, έως τα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, τον Αύγουστο του 2020. Προφανώς, η εν λόγω περιοχή είναι και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

 Από την Αθήνα επισημαίνουν δύο παραμέτρους:

Η έρευνα του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε βάσει του αρχικού προγραμματισμού του.

Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δίαυλοι που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς πάντως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, υποχώρηση από τις εθνικές γραμμές.
 
Παρά την αποκλιμάκωση δεν αναιρείται το γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει στις αξιώσεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και ενώ έχει υπογραφεί η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Το περιστατικό αυτό και δη η έκδοση της τουρκικής NAVTEX σύμφωνα με την οποία η περιοχή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων αποτελεί το εξωτερικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει καθόλου τις αναθεωρητικές θέσεις της.

Με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία αμφισβητεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών, αμφισβητεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αμφισβητεί τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, μια συμφωνία που έχει γίνει βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και των αρχών καλής γειτονίας.

Συνάντηση Δένδια – Αποστολάκη

Τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εφ’ όλης της ύλης Ο τομεάρχης άμυνας του Σύριζα, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώθηκε για όλα τα αμυντικά και εξοπλιστικά ζητήματα, ζήτησε από τον υπουργό βήματα για ενίσχυση του δυναμικού του στόλου, αύξηση των αμοιβών του στρατιωτικού προσωπικού ώστε να διατηρηθεί και να αυξηθεί το προσωπικό, και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει εποικοδομητική στάση για να βοηθήσει στα εθνικά θέματα, τόνισε όμως ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδος να ορίζει και να εγκρίνει τις κινήσεις πλοίων στην επίμαχη περιοχή όπου έλαβαν χώρα τα τελευταία γεγονότα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ