Βατικανό: Το ειρηνευτικό σχέδιο ανεπαρκές για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

 
ξ

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 14:33

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πιστεύει ότι η ουκρανική σύγκρουση απέχει ακόμη από τη διευθέτηση και ότι η προτεινόμενη ειρηνευτική φόρμουλα του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν είναι επαρκής, δήλωσε ο Καρδινάλιος την Τετάρτη σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Avvenire .

Ο καρδινάλιος Parolin πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022 και πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις με υψηλόβαθμους ουκρανούς κρατικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

«Μου φαίνεται ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίλυση [της σύγκρουσης]», είπε. «Έχουμε την ειρηνευτική πρόταση του Προέδρου Ζελένσκι, την οποία η Αγία Έδρα υποστήριξε αμέσως, ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρωπιστικών θεμάτων».

"Αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρήνης, αν και έχει κενά με την έννοια της μη εμπλοκής της Ρωσίας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι αρκετό", συνέχισε. «Ελπίζω να βρεθούν άλλες φόρμουλες για να ανοίξουν το δρόμο για τις συνομιλίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας είπε επίσης ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του Ουκρανού ηγέτη σχετικά με την πρόθεση να καλέσει τη Μόσχα στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη ήταν ένα θετικό μήνυμα.

«Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν ξέρω αν η Μόσχα μπορεί να πειστεί με βάση αυτή τη φόρμουλα ειρήνης [του Ζελένσκι]», είπε. «Ωστόσο, η Μόσχα πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να λείπει».

Σύμφωνα με τον καρδινάλιο Parolin, η διπλωματία μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει λύσεις. Σημείωσε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες απαιτούν μια ορισμένη «ισορροπία», που σημαίνει ότι δεν παίρνουμε μια «ριζοσπαστική στάση του ενός εναντίον του άλλου».

Η Ουκρανία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά ο Ποντίφικας κατέστησε σαφές από την αρχή ότι οποιαδήποτε πιθανή επίσκεψη στο Κίεβο θα ακολουθούσε επίσκεψη στη Μόσχα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ