Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974

 
ωω

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 12:42

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα του 2027 «όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες» θα είναι καλύτερη από τη σημερινή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή στα πλαίσια της επετειακής συνεδρίασης της Βουλής για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Παράλληα τόνισε ότι τώρα είναι η εποχή των αλμάτων προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη των μεταρρυθμίσεων για να πετύχει τη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης σε μισθούς, θεσμούς και ατομικές συμπεριφορές.

Ειδικά, δε, για τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι «είναι ενα κόμμα δυναμικό που θέλει να καινοτομεί χωρίς να χάνει την ταυτότητα του και θέλει να διευρύνεται χωρίς να χάνει τις αρχές του κρατώντας τις ρίζες του δυνατές ώστε να μπορεί να απλώνεται και πέρα από τη σκιά του»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Δημοκρατία ως την απόλυτη ελευθερίας της έκφρασης τονίζοντας ότι «αυτή την ημέρα της γιορτής για την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε θέλησα να βρεθώ στον χώρο που βεβήλωσε η Δικτατορία»

Όπως είπε «το πολίτευμα μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ» ενώ συμπλήρωσε πως «τα γενέθλια της Γ ελληνικής δημοκρατίας δεν είναι μια συγκυρία τιμής αλλά αναστοχασμού για αυτά που μένουν να γίνουν αύριο»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή που «ανέλαβε την ευθύνη να διαχειριστεί και την τραγωδία της Κύπρου» και στη συνέχεια «σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς να αφήσει τις όποιες ιδεολογικές παρωπίδες να τον βγάλουν από τον στόχο του. Νομιμοποίησε όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, και άνοιξε τον δρόμο στην Δημοκρατία» ενώ «με οξυδέρκεια ίδρυσε τη ΝΔ όπου συσπείρωσε και ριζοσπαστικές δυνάμεις».

«Αυτός ήταν ο πρόλογος ενός σχεδίου με τέσσερις πυλώνες: πολιτική σταθερότητα, ενότητα, ανάπτυξη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα 50 χρόνια της ΝΔ. Πυξίδα της παράταξης δείχνει μόνο μπροστά ώστε το κόμμα να υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας».

«Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε με κατάκτηση κόμματα να εναλλάσονται ομαλά στην εξουσία. Ο πατριωτισμός επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του μετά την αγρια κακοποίησή του από τη Χούντα. Παράλληλα η οικονομία αναπτύχθηκε και με τη συνδρομή της ευρώπης κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν στην επικράτεια, εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, εξασφαλίσαμε τις αδιάβλητες πανελλαδικές, το αξιοκρατικό ΑΣΕΠ, μπήκαμε στην ΟΝΕ και το ευρώ. Η χώρα ξανασυναντήθηκε με τον πολιτισμό της και την άνοιξη της δεκαετίας του '60 που ακολούθησε η κακογούστια της Δικτατορίας» υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως, όμως, σημείωσε «η Ελλάδα προχώρησε όχι όμως όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες, Σπαταλήθηκαν συχνά στην κατανάλωση κοινοτικοί πόροι. Αναγκαίες αλλαγές έμειναν συχνά μισές. Ένα κράτος που πολλές φορές υποτάχθηκε στις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικο κόστος».

«Στόχος μας είναι η γρήγορη σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης στους μισθούς, τους θεσμούς και τις ατομικές συμπεριφορές. Πρόκειται για μάχη μεταρρυθμίσεων που δίνει η Ελλάδα για να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω από τη φοροδιαφυγή και τη βία στα γήπεδα μέχρι τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος παρατήρησε ότι «στις μέρες μας φαίνεται να ενώνεται ξανά το νήμα των εθνικών μας στόχων γιατί η Χούντα μπορεί να έκοψε βίαια την προσπάθεια της Ελλάδας να υπερβεί τον εμφύλιο ενώ τα μνημόνια έβαλαν την Ελλάδα στον λαβύρινθο της οπισθοδρόμησης».

«Ζητούμενο η γρήγορη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τώρα είναι η περίοδος των αλμάτων. Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από χθες. γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027 όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «το παρόν μας ζητά να πετύχουμε την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης με νομιμότητα παντού, με αναβαθισμένα νοσοκομεία σε ένα μέτωπο που από τη μια θα στηρίζει τα νοικοκυριά και με μόνιμες αυξήσεις αλλά και με μια παιδεία που θα στηρίζει τα σχολεία και με έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα».

Όπως τόνισε η πορεία αυτή «είναι μόνοδρομος ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σε τροχιά μόνιμης ανάπτυξης» συμπληρώνοντας ότι «πολλά από τα δόγματα της μεταπολίτευσης αποδείχθηκαν σκιάχτρα που υψώνονταν σε βάρος της προόδου. Έτσι ερμηνεύω αποδοχή προτάσεων όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η αποστροφή στο ψέμα και η συμφωνία σε πρακτικές λύσεις πέρα από θεωρητικά σύνορα με τον διαχωρισμό των πολιτών να δύει μαζί με τον παλαιοκομματισμό». Στο πλαίσιο αυτό θύμισε, μάλιστα, ότι «στο εξής τα προγράμματα των κομμάτων επιβάλεται να κοστολογούνται από το ΓΛΚ ώστε να γλιτώσουμε από την ανέξοδη παροχολογία».

«Το ίδιο μήνυμα διατρέχουν αλλαγές που επηρεάζουν και τις ίδιες συμπεριφορές των πολιτών μας: Οικολογική ευαισθησία, η πρόοδος του εθελοντισμού αλλά και η αυξανόμενη συμμετοχή της ατομικής ευθύνης. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νιώθουν ότι έχει έρθει η ώρα της αναμέτρησης με όσα μας κρατούσαν πίσω» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως «θα ήταν λάθος οι επιμέρους σκιές να κρύψουν μια εικόνα γιατί η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 1974. Είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, με τα σύνορα προστατευμένα, την οικονομία πιο στιβαρή, με την κοινωνία πιο ενωμένη παρά τους διαχωρισμούς. Ομάδες που δρούσαν στο περιθώριο έχουν πλέον όλα τα δικαιώματα που τους δίνει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση για το Κράτους Δικαίου εντάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία»

Αφού έκανε αναφορά στην επιστολική ψήφο και τον αποκλεισμό από το κοινοβούλιο όσων τάσσονται κατά της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείσωε ότι «η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά αλλαγών για την καθημερινότητα του πολίτη» και μάλιστα ζήτησε από την αντιπολίτευση «σταθερές προτάσεις στο πλαίσιο του προωθητικού διαλόγου».

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές συμπίπτουν με την παρουσία της ΝΔ. Τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης να γίνουν αφετηρία για μια καλύτερη δημόσια ζωή και μια καλύτερη Ελλάδα. Η ΝΔ μπορεί να γίνεται σε λίγο 50 ετών αλλά τη διαπερνά η ορμή της δημιουργίας της. Η ΝΔ είναι ενα κόμμα δυναμικό που θέλει να καινοτομεί χωρίς να χάνει την ταυτότητα του και θέλει να διευρύνεται χωρίς να χάνει τις αρχές του κρατώντας τις ρίζες του δυνατές ώστε να μπορεί να απλώνεται και πέρα από τη σκιά του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή «χρόνια πολλά Δημοκρατία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ