Το ΝΑΤΟ θα ανοίξει γραφείο στην Ιορδανία - Πρώτη επίσημη αντιπροσώπευση στη Μέση Ανατολή

 
dd

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 11:37

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) πρόκειται να ανοίξει γραφείο συνδέσμου στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, καθιστώντας το το πρώτο τέτοιο επίσημο γραφείο για τη στρατιωτική συμμαχία στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για την 75η επέτειό του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, τα κράτη μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας και η κυβέρνηση της Ιορδανίας συμφώνησαν να ανοίξουν ένα γραφείο συνδέσμου στο Αμμάν, σε μια κίνηση που «σημαδεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη βαθιά στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ιορδανίας και της Συμμαχίας».

Καθώς το γραφείο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η δήλωση ανέφερε ότι η κίνηση «αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ιορδανίας ως φάρου σταθερότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο πλαίσιο και ως μακροχρόνια πρωταθλητή στην καταπολέμηση διακρατικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».

Το γραφείο του ΝΑΤΟ στο Αμμάν πρόκειται να λειτουργήσει ως γραφείο αντιπροσωπείας που θα «επιτρέψει την τακτική δέσμευση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των ιορδανικών αρχών, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κοινή κατανόηση του εθνικού και περιφερειακού πλαισίου και στην ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων και δραστηριοτήτων εταιρικής σχέσης. συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συνεδρίων, μαθημάτων και προγραμμάτων κατάρτισης σε τομείς όπως η στρατηγική ανάλυση, ο σχεδιασμός και ετοιμότητα για πολιτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η διαχείριση κρίσεων, η δημόσια διπλωματία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η κλιματική αλλαγή».

Εκτός από την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων απειλών και προκλήσεων, η νέα εκπροσώπηση της στρατιωτικής συμμαχίας στη Μέση Ανατολή φέρεται να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες της σχετικά με την αυξημένη επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ