ΕΕ και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

 
δδ

Ενημερώθηκε: 23/07/24 - 13:53

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για να μοιράσουν εξίσου τις συνεισφορές τους για ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον θα παράσχουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία στη χώρα που πολεμά τη Ρωσία από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με μια γενική συμφωνία που θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας την Τετάρτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα αποτελούσαν το υπόλοιπο του δανείου.

Η επίτευξη συμφωνίας θα άνοιγε το δρόμο για τη δυτική συμμαχία να δώσει το δάνειο στην Ουκρανία πριν από μια προθεσμία στο τέλος του έτους που επιβλήθηκε από τον εαυτό της. Οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι το δάνειο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών ή ανθρωπιστικών αναγκών.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν τον Ιούνιο να παράσχουν το δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας τα έσοδα που θα προκύψουν από την επένδυση άνω των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που ακινητοποιήθηκαν στη Δύση. Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων κατέχεται από το αποθετήριο τίτλων Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων σχετικά με τον τρόπο σύναψης του δανείου έχουν καθυστερήσει την πρόοδο.

Το πιο ακανθώδες ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να εμπλέξουν το Κογκρέσο εάν το δάνειο θεωρηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ, εγείροντας φόβους ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει πέρα ​​από την προθεσμία, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, η Ουάσιγκτον αναζητά διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου αποπληρωθεί ολόκληρο το δάνειο.

Το μπλοκ πρότεινε τη σύνταξη νόμου ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα ακινητοποιηθούν έως ότου η Ρωσία επιστρέψει τις μελλοντικές μεταπολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να προτείνει το δικό της κείμενο για τη μετάφραση της συμφωνίας της G7 στο δίκαιο της ΕΕ λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την ακριβή συνεισφορά της στο δάνειο. Αλλά υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από την Τετάρτη.

Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αναφέρονται ως πιθανό θέμα της ημερήσιας διάταξης σε εβδομαδιαία συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ