Μονή Εσφιγμένου: Το «καζάνι άρχισε να βράζει» πάλι - Τρίτη απόπειρα εκκένωσης

 
δ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 09:58

Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ της αγιορείτικης Μονής Εσφιγμένου σημειώθηκε χθες.

Διαμαρτυρία προς συμπαράσταση στην παλαιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου πραγματοποιήθηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στην διαφαινόμενη νέα προσπάθεια εκκένωσης του χώρου όπου έχουν καταφύγει εδώ και χρόνια ο Γέροντας Μεθόδιος και οι Εσφιγμενίτες μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας.

Αφορμή για την συγκέντρωση υπήρξε, σύμφωνα με μαρτυρίες, επίσημο έγγραφο της αστυνομίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, με το οποίο ζητείται η άμεση-ενδεχομένως και βιαίως-εκκένωση των μοναχών.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην Ουρανούπολη με τους συγκεντρωμένους να καταγγέλλουν ότι πρόκειται να περάσουν στο Άγιο Όρος βαρέα οχήματα της Αστυνομίας προκειμένου να γίνει πράξη η απομάκρυνση των μοναχών. Κάτι τέτοιο πάντως έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν προκαλώντας επεισόδια μεταξύ μοναχών, αλληλέγγυών τους και των αστυνομικών αρχών.

Το 2017 υπήρξε και απόφαση που καταδικάζει μοναχούς για προηγούμενα επεισόδια. Συγκεκριμένα 17 χρόνια στον Γέροντα Μεθόδιο και άλλα τόσο στον μοναχό Αντύπα ήταν η απόφαση του Εφετείου για τους Εσφιγμενίτες των οποίων η δίκη έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν οκτώ μοναχοί που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στον Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

Το «καζάνι άρχισε να βράζει» εκ νέου, ενώ αναμένεται και σύναξη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα μεταξύ άλλων.

Οι υποστηρικτές των μοναχών πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις αρχές να τους απομακρύνουν με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται…

Υπενθυμίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκει πνευματικά το Άγιο Όρος, έχει εγκαταστήσει νέα αδελφότητα στη Μονή Εσφιγμένου και λογίζει τους μοναχούς της παλαιάς ως «αντάρτες».

Αντιπαράθεση με προϊστορία

Η μονή τουλάχιστον από το 1972 κρατά σκληρή στάση έναντι του Πατριαρχείου, έχοντας διακόψει κάθε επαφή. Μεταξύ άλλων διαφωνωνεί με τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενώ, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Πατριαρχείου για αποκατάσταση των σχέσεων, το ρήγμα παραμένει αγεφύρωτο.

Το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε παράνομη και οι μοναχοί χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» που πρέπει αποχωρήσουν από τη Μονή, ενώ αποκλείστηκαν από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Για τις αρχές, ως νόμιμη αναγνωρίζεται επίσημα η νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου στις Καρυές, που ιδρύθηκε το 2005.

Το καλοκαίρι του 2013, μάλιστα, μέλη της νέας κοινότητας προσπάθησαν να εκδιώξουν τους μοναχούς της παλιάς από το κονάκι της μονής στις Καρυές. Χαρακτηριστική ήταν τότε η εικόνα ενός μοναχού της παλιάς μονής να κρατάει στο χέρι… μια βόμβα μολότοφ, έτοιμος να την πετάξει κατά των αστυνομικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ