Politico Το πραγματικό πρόσωπο της Μελόνι αρχίζει να φαίνεται

 
λλ

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 09:48

Μια ευρωσκεπτικιστική λεοπάρδαλη δεν αλλάζει τη θέση της — αλλάζει απλώς τακτική, πονηρά και ευκαιριακά, καθώς κυκλώνει τη λεία της.

Ήταν η άφιξη του Brexit και η εκλογή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που σηματοδότησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση. Όπως και σήμερα, η Ιταλία ήταν στην πρώτη γραμμή και τότε. Η χώρα είχε την πρώτη μη συγγνώμη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση με τον ανίερο γάμο της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και του κόμματος 5 Αστέρων — μια σύζευξη της λαϊκιστικής αριστεράς και δεξιάς. Ήταν μια κυβέρνηση που έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη, και ενδεχομένως ακόμη και στην ΕΕ.

Αλλά με το Brexit να μετατρέπεται σε μια τόσο αμείωτη καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να εντείνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να δείξει τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι ευρωσκεπτικιστές της ηπείρου πήραν ένα μάθημα. Έμαθαν να μην θέλουν πλέον να βγουν από την ΕΕ.

Και ενώ πολλοί στο φιλοευρωπαϊκό κυρίαρχο ρεύμα το είδαν αυτό ως ελπιδοφόρο σημάδι μετριοπάθειας, στην πραγματικότητα κάνει την τρέχουσα στιγμή πολύ πιο επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από πριν.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, έγινε το παιδί αφίσας αυτής της φαινομενικής μεταστροφής, υιοθετώντας γρήγορα έναν καθησυχαστικά ρεαλιστικό και συμβιβαστικό τόνο. Η ίδια η Μελόνι ακολούθησε μια σχετικά υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και υιοθέτησε μια στάση υπέρ της Ουκρανίας και πολύ υπερατλαντική κατά την ανάληψη των καθηκόντων της. Φαινόταν ότι ήθελε να βοηθήσει και να είναι εποικοδομητική παρά εικονομάχη.

Η σχέση της με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν —σε μεγάλο βαθμό λόγω της σύγκλισής τους για τη μετανάστευση και τους τρόπους περιορισμού της— επισημάνθηκε ως απόδειξη ότι η Μελόνι είχε γίνει, ελλείψει καλύτερης λέξης, «εκπαιδευμένη στο σπίτι». Και όμως, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι διαφημιστικές πινακίδες της Μελόνι δεν ήταν μόνο γεμάτες με το αστραφτερό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελό της, αλλά και με το σύνθημα «Η Ιταλία αλλάζει την Ευρώπη».

Πράγματι, μακριά από το να ανταποκριθούν στο σχέδιο της ΕΕ, η Μελόνι και οι συνάδελφοί της ευρωσκεπτικιστές θέλουν τώρα να το «αλλάξουν» εκ των έσω, αποκομίζοντας οφέλη, ενώ εξουδετερώνουν το πραγματικό πνεύμα της ενοποίησης.

Αυτή είναι φυσικά η δοκιμασμένη και επίμονη τακτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Η προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ περικλείεται στο τραμπιανό σύνθημα «Κάνε την Ευρώπη Μεγάλη ξανά». Αλλά η Ευρώπη που οραματίζονται ο ίδιος και η Μελόνι δεν είναι μια Ευρώπη βαθύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης – το αντίστροφο.

Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές στη Βουδαπέστη ή την Μπρατισλάβα δεν έχουν την επιρροή να καταστρέψουν την ΕΕ από μόνοι τους. Αλλά εάν προσχωρήσουν ιδρυτικά μέλη όπως η Ιταλία και ίσως η Ολλανδία, η υπόσχεσή τους - ή η απειλή - να μετατρέψουν το μπλοκ σε μια «Ευρώπη των εθνών» γίνεται όλο και πιο δυνατή. Επιπλέον, για τους δεξιούς λαϊκιστές που είναι αποφασισμένοι να κόψουν την ΕΕ στα γόνατά της, η αύξηση των εδρών του Εθνικού Συσπείρωσης στο γαλλικό κοινοβούλιο και ο πρόσφατος θρίαμβος του αριστερού λαϊκιστή Jean-Luc Mélenchon στις πρόωρες εκλογές της χώρας δεν είναι τέτοια. μια οπισθοδρόμηση είτε — μπορούν να βασιστούν σε αυτόν για να χαρίσουν και τις Βρυξέλλες.

Δεδομένων όλων αυτών, καθώς και της προοπτικής της επανεκλογής του Τραμπ, η μάσκα της Μελόνι αρχίζει να γλιστράει. Απλώς σκεφτείτε πώς αντιστάθηκε η Ρώμη ενάντια στη χρήση όπλων που προμήθευσε η Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος , την υποτιθέμενη επιμονή της να μειώνει τη γλώσσα για τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα LGBTQ+ στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία ή την άρνησή της να επικυρώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Επιπλέον, η αποχή της Meloni για τον επαναδιορισμό της von der Leyen ως πρόεδρος της Επιτροπής , καθώς και η ψήφος της κατά του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας António Costa ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Εσθονίας πρωθυπουργού Kaja Kallas ως Ύπατης Εκπροσώπου, είναι σημάδια ότι δεν έχει εκπαιδευτεί κατ' οίκον στο όλα. Μάλλον, αρχίζει να νιώθει θάρρος.

Στο ίδιο πνεύμα, κατόπιν εντολής της Μελόνι, το κόμμα της «Αδελφοί της Ιταλίας» καταψήφισε την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Και αν ο Τραμπ επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, οι εναπομείναντες περιορισμοί και προσποιήσεις θα εξασθενίσουν. Η Μελόνι είχε την καλύτερή της συμπεριφορά πριν, αλλά τώρα αρχίζει να αλλάζει τακτική εν αναμονή του ρυθμού συγκέντρωσης της «νέας δεξιάς» της Ευρώπης και την επιστροφή ενός συναδέλφου αρπακτικού στην Ουάσιγκτον.

Συνολικά, υπάρχουν πολλά που διχάζουν τα νέα δεξιά κόμματα της Ευρώπης, αλλά το να βασίζεσαι σε αυτές τις διαφορές και να προσπαθείς να τις εκμεταλλευτείς για να προστατέψεις το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι επικίνδυνο. Έτσι, αντί να γίνεται διάκριση μεταξύ της μετριοπαθούς και της ριζοσπαστικής σκληρής δεξιάς, μπορεί κάλλιστα να είναι πιο χρήσιμο -και σίγουρα πιο σοφό- να γίνει διάκριση μεταξύ εκείνων μεταξύ αυτών που είναι σταδιακά στην προσέγγισή τους, όπως η Meloni, και εκείνων που είναι βιαστικές. Διότι ακριβώς επειδή οι τακτικές των πρώτων είναι πιο έξυπνες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο επικίνδυνες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ