K. Τσιάρας — Λάρισα: H πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία

 
K. Τσιάρας - Λάρισα: H πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 19/07/24 - 17:09

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως η νόσος αφορά αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και σε καμία άλλη κατηγορία ζώων, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο ίδιος είπε ότι το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες «προκειμένου να κλιμακώσουμε την λήψη μέτρων που αφορούν στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Τόνισε δε, ότι εφαρμόζονται συγκεκριμένες ζώνες ελέγχου γύρω από τις εστίες που έχουν εντοπιστεί, αλλά και με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με την μοίρα των ζώων που ανήκουν σε κοπάδια όπου έχουν βρεθεί τα κρούσματα.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με την συνδρομή 100 κτηνιάτρων που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς, θα οργανωθούν τα κλιμάκια τα οποία θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές σε όλη αυτή την περιοχή «που κατά κοινή ομολογία αποτελεί την καρδιά της παραγωγής και της γαλακτοβιομηχανίας στη χώρα μας, αλλά και βεβαίως και της φέτας που είναι ένα βασικό προϊόν που έχει μια μεγάλη υπεραξία και για την χώρα και για τις εξαγωγές της».

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες, όπως κινήθηκαν στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, έτσι θα κινηθούν και τώρα, «ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να υπάρξει ένας έλεγχος και να μην υπάρξει παραπέρα διάδοση».

Υπενθυμίζεται Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες, έξι στην Καλαμπάκα και μία στο Δομένικο, ενώ, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή. Όπως είπε η δημοσιογράφος στο ΕΡΤNews, αναφερόμενος στο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Κουρέτας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανώλη μεταδόθηκε σε αμνοερίφια της περιοχής από ζώα που εισήλθαν στην χώρα, μέσω Έβρου, από την Τουρκία.

Δ. Κουρέτας: Σύντομα θα έχουμε θετικά νέα

«Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα με την αυστηρή τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας καθώς η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα, αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη διατροφική αλυσίδα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας. Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την σίτιση και φιλοξενία των περίπου 100 κτηνιάτρων που αποστέλλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία και οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση από Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης δέχτηκε τα συγχαρητήρια της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνολικό χειρισμό του θέματος.

Ακολουθούν δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την πανώλη:

1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;

Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.

2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;

Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.

3. Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;

Υψηλό πυρετό- κατάπτωση- υπνηλία- δύσπνοια- βήχα- διάρροιες- υγρά από τα μάτια και το στόμα- αλλοιώσεις στο στόμα- δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

4. Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;

Άμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών – απομόνωση των άρρωστων ζώων – περιορισμό του κοπαδιού.

5. Πότε εμφανίσθηκε η νόσος στη χώρα;

Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

6. Πόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε;

Έως σήμερα έχουμε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έξι στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων. Και ένα στη ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας,της ΠΕ Λάρισας.

7. Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;

Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Συγκεκριμένα:

I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)

II. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.

V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

8. Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;

Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.

9. Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές εφαρμόζονται μέτρα;

Σύμφωνα με την έως και σήμερα επιδημιολογική εικόνα, έχουμε λάβει μέτρα και έχουν οριοθετηθεί από την κτηνιατρική αρχή ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης σε δύο περιοχές:

Η πρώτη με επίκεντρο την ΔΕ Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων στην ΠΕ Τρικάλων.

Η δεύτερη στην ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας.

Οι ζώνες αυτές θα προσαρμόζονται σύμφωνα με πιθανά νέα κρούσματα.

Η ζώνη προστασίας είναι 3 χλμ και η ζώνη επιτήρησης 10 χλμ

10. Ποιοι φορείς διενεργούν τον έλεγχο;

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων και την τήρηση των μέτρων είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Λόγω της έκτασης και του μεγάλου πληθυσμού των ζώων που διαβιούν στις ανωτέρω ζώνες, είναι απαραίτητη η παρουσία στο πεδίο, για τον κλινικό έλεγχο όλων των μονάδων και όλων των ζώων που διαβιούν στις ζώνες προστασίας, μεγάλου αριθμού κτηνιάτρων. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών από τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, όλοι οι κτηνίατροι που υπηρετούν στους εποπτευομένους φορείς του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ- ΕΛΓΑ- ΕΦΕΤ) και μετά από εντολή του Υπουργού Κώστα Τσιάρα, θα μεταβούν στη Θεσσαλία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ήδη έχει ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, να αποστείλουν κτηνιάτρους και οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας, αίτημα το οποίο έχει γίνει αποδεκτό. Θα συνδράμουν, επίσης, οι στρατιωτικοί κτηνίατροι καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες των Κτηνιατρικών Σχολών Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.

11. Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται;

Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

12. Πώς επιλέχθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης;

Τα μέτρα που λαμβάνονται περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έλθει στη χώρα μας ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες της Κτηνιατρικής Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΕΕ.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ