ΓΕΑ: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εκδήλωση “Phantom Phriday” στην 117 ΠΜ

 
ΓΕΑ: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εκδήλωση “Phantom Phriday” στην 117 ΠΜ

Πηγή Φωτογραφίας:

Ενημερώθηκε: 12/07/24 - 19:45

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εκδήλωση “Phantom Phriday” στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117 ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος δημοσιοποιήθηκαν από το ΓΕΑ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της εκδηλώσεως την περασμένη Παρασκευή.

Η εκδήλωση ήταν αρχικώς αφιερωμένη – ως «τελετή – στην πολύ σημαντική επέτειο της συμπληρώσεως 50 ετών συνεχούς επιχειρησιακής αξιοποιήσεως των μαχητικών αεροσκαφών F-4 Phantom II στην Πολεμική Αεροπορίας (ΠΑ), που όλα αυτά τα χρόνια επιχειρούν από την 117 ΠΜ συνεχώς, «στο πλαίσιο ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης με το κοινό και τους φίλους της ΠΑ», όπως σημειωνόταν στη σχετική σημείωση του ΓΕΑ.

Η εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή για το κοινό και περιλάμβανε πτήσηζεύγους αεροσκαφών F-4E, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήσεις με εξομοιωτές,προβολή ιστορικού βίντεο και έκθεση στατικού μοντελισμού, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία – ενδεικτικό της επιδράσεως που έχει ο συγκεκριμένος τύπου μαχητικού στον κόσμο – συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτό ακριβώς το πλήθος του κόσμου, που κατέφτασε από όλα τα μέρη της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού, και είχαν κάνει έξοδα μετακινήσεως, εισιτήρια, και είχαν νοικιάσει δωμάτια στα ξενοδοχεία της περιοχής, ήταν και ο λόγος που η ΠΑ δεν ακύρωσε τελείως την τελετή, όταν ο επίσημος που επρόκειτο να είναι παρών σε αυτήν, ακύρωσε την τελευταία στιγμή την παρουσία του λόγω του – πραγματικώς πολύ σοβαρού και έκτακτου λόγου – που σχετίζεται με τη θέση του. Και έτσι η «τελετή» έγινε (ανεπίσμη) «εκδήλωση» και η επίσημη τελετή μετατέθηκε – όπως είχε γράψει η ιστοσελίδα μας – για τον Σεπτέμβριο.

Τον Μάϊο του 1974 προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδος, τα πρώτα υπερσύγχρονα για την εποχή μαχητικά F-4E Phantom ΙΙ, προερχόμενα από τις ΗΠΑ, και εντάχθηκαν αμέσως στη δύναμη της ΠΑ, στις 338 και 339 Μοίρες Παντός Καιρού, σε μία μάλιστα εποχή που η Τουρκία ΔΕΝ διέθετε παρόμοια σύγχρονα αεροσκάφη, ούτε «σέλτερ» (υπόστεγα προστασίας από ενισχυμένο σκυρόδεμα) για να τα προστατεύσουν, με ό,τι και αν αυτό σήμαινε – και σήμαινε πολλά από επιχειρησιακής απόψεως – δύο μήνες αργότερα, τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Τότε η ΠΑ διέθετε στην Ανδραβίδα 22 μαχητικά F-4E, έναντι κανενός της Τουρκίας, και ισάριθμα εκπαιδευμένα πλήρως διμελή πληρώματα, τα περισσότερα των οποίων είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, με εκπαιδευτές βετεράνους Αμερικανούς πιλότους του Βιετνάμ! Μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου «Αττίλα» δόθηκε αρμοδίως αποστολή σε 6 μαχητικά για αποστολές βομβαρδισμού, με στόχο την προσβολή του τουρκικού προγεφυρώματος στην Κερύνεια με πρώτο ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου συνέβη το γνωστό ατύχημα με τη βαριά προσγείωση του ενός εξ αυτών. Τελικώς η αποστολή τους ματαιώθηκε.

Επίσης άλλα 4 μαχητικά, είχαν μετασταθμεύσει από την Ανδραβίδα στην Τανάγρα και ήταν εκεί σε άμεση ετοιμότητα, για αποστολές αναχαιτίσεως (αέρος – αέρος) στο Αιγαίο τυχόν τουρκικών μαχητικών, που βεβαίως δεν εμφανίστηκαν καν!

Συνολικώς τα F-4E στην ΠΑ, εντάχθηκαν στη δύναμη τεσσάρων Πολεμικών Μοιρών: Στις 338 ΜΠΚ και 339 ΜΠΚ της 117ΠΜ στην Ανδραβίδα, καθώς και της 337 ΜΠΚ στην 110 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης, από όπου επιχειρούσε και η αναγνωριστική έκδοση του μαχητικού RF-4E με την 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως (348 ΜΤΑ).

Τώρα πλέον επιχειρούν μόνο από την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, σε μία μόνο Μοίρα όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα εναπομείναντα (από 48 αρχικώς) αναβαθμισμένα F-4E “Peace Ikarus 2000” (PI-2000), ενώ από τις δύο Μοίρες των Phantom της Λάρισας, η μεν 348 ΜΤΑ έχει «αναστείλει τη δράση της», όπως είναι ο επίσημος αεροπορικός όρος, καθώς καμία Πολεμική Μοίρα δεν «διαλύεται», όταν αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία τα αναγνωριστικά Phantom, ενώ η άλλη Μοίρα, η 337 ΜΠΚ, επιχειρεί σήμερα με τα σύγχρονα F-16C/D Block.50+, που και αυτά τώρα σταδιακώς θα αναβαθμιστούν σε F-16V Viper.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα F-4E θα αποσυρθούν οριστικώς από την ΠΑ, όταν αυτή θα αρχίσει να παραλαμβάνει το νέο μαχητικό της, το πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας stealth F-35A, που θα επιχειρεί επίσης από την 117 ΠΜ, η οποία θα αναβαθμιστεί ριζικώς και ειδικώς για το σκοπό αυτό.

Άρα, το επόμενο «ραντεβού» για τα μαχητικά Phantom της ΠΑ είναι το Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να γίνει – επιτέλους – η επίσημη τελετή για τα 50 χρόνια του τύπου στην ΠΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ