To ΥπΑΑΤ Συγκροτεί Εθνική Επιτροπή για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών

 
δδ

Ενημερώθηκε: 10/07/24 - 13:27

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (10 Ιουλίου), συγκροτείται Επιτροπή για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ανοίγοντας το δρόμο για την υιοθέτηση μιας ενιαίας και συμπαγής στρατηγικής για την εκπαίδευση των αγροτών σε πανεθνικό επίπεδο, πράγμα που αποτελεί αίτημα του αγροτικού κόσμου εδώ και πολλά έτη.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, λίγες μόλις μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα μετά την απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη, εξέδωσε υπουργική απόφαση με την οποία συστήνεται συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο η λεγόμενη «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS), για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, θέτοντας το ζήτημα ως προτεραιότητα της ανανεωμένης ηγεσίας του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, σκοπός της Επιτροπής είναι «η τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του αρμόδιου Υπουργού στο σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής η οποία θέτει στόχους και κατευθύνσεις σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα», όπως αναγράφεται χραακτηριστικά στην απόφαση.

Παράλληλα, «θέτει στόχους και κατευθύνσεις στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας και των εθνικών προγραμματικών κειμένων των κρατών – μελών».

Στην απόφαση περιγράφονται, ακόμα, αναλυτικά τα καθήκοντα της Επιτροπής που θα έχει επιτελικό ρόλο και θα είναι η αρμόδια για την στοχοθεσία σε ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας.

Την Επιτροπή, μάλιστα, θα προεδρεύει «ο/η εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με αναπληρωτή/τρια τον/την Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης», ενώ φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει άτομα και ειδικούς από όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και τους ενδιαφερόμενους φορείς- κλειδιά της χώρας.

Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από σχετικές πανεπιστημιακές σχολές αλλά και εκπρόσωποι από τις βασικές ενώσεις της χώρας, όπως η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να ακουστούν όλες οι φωνές του αγροτικού κόσμου που εδώ και χρόνια αποζητούν μια ενιαία στρατηγική και έναν ενιαίο θεσμό εκπαίδευσης και κατάρτισης των (νέων) αγροτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ