Ο Μπεν-Γκβίρ επιτίθεται στον Νετανιάχου για τη λήψη αποφάσεων και την απομόνωση των εταίρων του συνασπισμού

 
φφ

Ενημερώθηκε: 09/07/24 - 13:59

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν - Γκβίρ επέκρινε τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «λαμβάνει αποφάσεις μόνος του και απομονώνει τους εταίρους του στην κυβέρνηση». Ο Μπεν-Γκβίρ έκανε το σχόλιό του στο Χ στο πλαίσιο της άρνησης του Νετανιάχου να τον συμπεριλάβει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής του κόμματος της Εβραϊκής Εξουσίας, που έχει έξι στις 120 έδρες της Κνεσέτ, δημοσίευσε «Όταν ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως μονοπρόσωπη κυβέρνηση — παίρνει τις αποφάσεις μόνος του και απομονώνει τους φυσικούς του εταίρους στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου που αδειάζονται από ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι απαράδεκτο».

Στις 9 Ιουνίου, δύο μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου από το κόμμα του State Camp, ο Benny Gantz και ο Gadi Eisenkot, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Στη συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο διαλύθηκε, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Νετανιάχου συνέχισε να διαβουλεύεται για τη διαχείριση του πολέμου με μια μικρότερη ομάδα που περιλάμβανε τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, τον επικεφαλής του κόμματος Shas Aryeh Deri, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Tzachi. Hanegbi.

Η ισραηλινή Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές στο κόμμα του Μπεν-Γκβίρ χθες ότι ανέφερε ότι εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για τον Μπεν-Γκβίρ να συμμετάσχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, θα καταφύγουν στη «διατάραξη του έργου του συνασπισμού», συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της ψηφοφορίας. για τα νομοσχέδια που προτείνει η κυβέρνηση.

Ο Μπεν-Γκβίρ ανέφερε επίσης τη διαχείριση του πολέμου από το Ισραήλ σε πολλά μέτωπα, λέγοντας: «Καταπατούμε στη Γάζα, στα βόρεια σύνορα, περνώντας χειροπέδες στον [στρατό]. Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με ασυνήθιστους όρους ανοίγματος, στο δρόμο προς μια πολιτική διευθέτηση που είναι όλα παράδοση στην τρομοκρατία σε όλα τα μέτωπα».

Ο υπουργός και ο εξίσου ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich έχουν απειλήσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση συνασπισμού εάν επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς που θα σταματούσε τον πόλεμο.

Έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, πρόκειται να διεξαχθούν στη Ντόχα και το Κάιρο τις επόμενες ημέρες. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται ανώνυμες ισραηλινές πηγές να λένε ότι οι διαπραγματεύσεις «μπορεί να διαρκέσουν έναν μήνα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ