Για ακόμη μια φορά προκλητικός ο Τατάρ μιλώντας για διχοτόμηση της Κύπρου

 
δδ

Ενημερώθηκε: 09/07/24 - 09:24

Τη θέση του για λύση δύο κρατών, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο εθνικιστικό κανάλι «Ουλουσάλ», κάνοντας λόγο για συμφωνία «δύο κρατών», τα οποία στη συνέχεια θα συμφωνήσουν για «ομοσπονδιακή δημοκρατία», δίνοντας τη δυνατότητα στον «βορρά» να είναι μέλος της ΕΕ.

«Πλέον αυτό που ονομάζουμε σήμερα νέα πολιτική είναι η πολιτική των δύο κρατών», είπε, προσθέτοντας ότι «αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα – να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η υπόθεσή μας λέει ότι αν θα υπάρξουν δύο κράτη και αυτά τα δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη κάνουν μια συμφωνία συνεργασίας, δηλαδή το κράτος μας θα είναι κυρίαρχο, το κράτος μας θα είναι τουρκικό. Θα έχει ανεξαρτησία, θα έχει ελευθερία, θα έχει σύνταγμα, θα έχει δημοκρατία».

Και αν είναι να υπάρξει συμφωνία, είπε, «αυτή η συμφωνία θα είναι σίγουρα μέρος αυτής της συμφωνίας. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Γιατί αν το κράτος είναι μέρος της συμφωνίας και αυτό το κράτος είναι κυρίαρχο…. Μπορεί να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δική του ζωή στο βορρά όπως θέλει».

Είπε ακόμα ότι «φυσικά, μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις για ορισμένα θέματα, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πολύ μικρό νησί. Έχουμε όμως μεγάλα συμφέροντα όχι μόνο στη γη αυτού του νησιού, αλλά και στις θάλασσες γύρω του, στη Γαλάζια Πατρίδα, στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, στα χωρικά μας ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα μας. Υπάρχει μια οικονομία σε αυτό, υπάρχει φυσικό αερίου και πετρέλαιο, αναφέρονται πολύ μεγάλοι πόροι. Ταυτόχρονα, τα λιμάνια έχουν εμπορικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Όλα αυτά, σε όλες τους τις μορφές, έχουν φυσικά αυξήσει τη σημασία της Κύπρου διαχρονικά».

Επικρίσεις κατά ΕΕ

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της ΕΕ στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πρόκειται για «μια πολύ ατυχή δήλωση».

Πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι, «στην πραγματικότητα, η πρόθεσή τους είναι όλη η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί». Γιατί, υποστήριξε, «από την άλλη πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί δήθεν ως Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε ναι για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε στη συνέχεια ότι με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας και με το «μεγάλο θάρρος» του Ιλχά, Αλιέβ, Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, προσκλήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν και πήραν τη θέση τους εκεί. «Γιατί τελικά τα τουρκικά κράτη μας έκριναν άξιους, αφού είμαστε το κράτος της τδβκ, είμαστε κράτος και είμαστε ανεξάρτητο τουρκικό κράτος. Και μας δέχτηκαν στην οργάνωσή τους με καθεστώς παρατηρητή. Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε με το δικό μας κράτος εδώ και 60 χρόνια. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, με τη δική μας θρησκεία, τη δική μας γλώσσα, τη μοίρα μας, τον αγώνα μας, κάθε είδους παραδόσεις, πολιτισμό και πνευματικότητα», ισχυρίστηκε περαιτέρω.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «τελικά, στόχος τους είναι να καταρρεύσει ο λαός, να μας αναγκάσουν σε μια λύση, δηλαδή σε μια Ομοσπονδία». Αυτό που λένε Ομοσπονδία, είπε, όμως είναι πρώτα από όλα μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις. «Η εγγύηση της Τουρκίας θα πάψει να υφίσταται, επειδή η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, αφού δεν υπάρχει χώρος για τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία λοιπόν θα αποκλειστεί έτσι εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Λανθασμένες» οι δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτές οι δηλώσεις του (Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου) είναι εξαιρετικά λανθασμένες, διαστρεβλώνουν το θέμα». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «πάντα ήθελαν μια συμφωνία, αλλά οι προϋποθέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Μετά από όλο αυτό το διάστημα προϋπόθεση θα είναι φυσικά τα δύο κράτη, η κυριαρχική ισότητά μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Γιατί αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανιστούν».

Σε άλλη ερώτηση ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι φυσικά πολύ σημαντικές. Όπως είπε, στις κυρίαρχες βάσεις, «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φέρει αεροπλάνα και πλοία όποτε και όπως θέλει. Μπορεί να διεξαγάγει κάθε είδους δραστηριότητες προς τη Μέση Ανατολή και να την ελέγχει. Επομένως, ο Τουρκοκύπριος είναι εδώ το θύμα. Γιατί ακόμα συζητούν αν έχουμε κυριαρχία ή όχι. Φυσικά, είμαστε εξίσου κυρίαρχοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Στη Συρία, όπως γνωρίζετε, έχει επιρροή η Ρωσία, όπως και η Αμερική έχει επιρροή, αλλά το σημαντικό για μένα είναι η θέση της Τουρκίας».

Σύνοδος Κορυφής Τουρκικών Κρατών

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, εξαίροντας τη σημασία της παρουσίας του ως «πρόεδρος του τουρκικού κράτους της βόρειας Κύπρου».

Είπε ότι η «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιστορικό γεγονός για εμάς να μπορούμε να απευθυνθούμε σε όλα τα τουρκικά κράτη εκεί και φυσικά στο ευρύ κοινό και να εκπροσωπηθούμε εκεί με το συνταγματικό μας όνομα, τδβκ, με τη σημαία και το όνομά μας, σε επίσημη συνάντηση. Γιατί αυτό είναι το πρώτο». Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, δήλωσε, για την «τδβκ να γίνεται σεβαστή, να φιλοξενείται και να εκπροσωπείται με αυτόν τον τρόπο σε κράτος άλλο από τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ