Η Ρωσία θεωρεί ότι δικαιούται να ξεκινήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή πυραυλικών συστημάτων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του στο Καζακστάν.
«Είπα ότι σε σχέση με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτή τη συνθήκη και την ανακοίνωση ότι αρχίζουν να ξεκινούν την παραγωγή, θεωρούμε επίσης ότι δικαιούμαστε να ξεκινήσουμε την παραγωγή μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς πυραύλων , την ανάπτυξη και στο μέλλον εξάγουμε αυτούς τους πυραύλους. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή, έχουμε ήδη, καταρχήν, δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες στη βιομηχανία», είπε ο Πούτιν.
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει εισαγάγει ένα μορατόριουμ για την πιθανή ανάπτυξη των συστημάτων της στο μέλλον έως ότου αυτά τα πυραυλικά συστήματα εμφανιστούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.
«Και αν κάπου εμφανιστούν συστήματα πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής, τότε επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με έναν κατοπτρικό τρόπο», πρόσθεσε.
Σχετικά με την Ουκρανία
-Η κυβερνώσα ελίτ στην Ουκρανία βρίσκεται παράνομα στην εξουσία και «δεν προσφεύγει καν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για επιβεβαίωση των εξουσιών της».
-Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση με την Ουκρανία, αφού δεν είναι σίγουρη για την απάντηση του Κιέβου: «Δεν επιτρέπεται μετά την κατάπαυση του πυρός, ο εχθρός να εκμεταλλευτεί αυτή την εκεχειρία για να βελτιώσει τη θέση του, να επανεξοπλίσει, να να αναπληρώσει τις δυνάμεις του μέσω βίαιης επιστράτευσης και να είναι έτοιμος να συνεχίσει την ένοπλη σύγκρουση».
-Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς την επίτευξη σαφών συμφωνιών που θα ήταν μη αναστρέψιμες: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άλλη πλευρά συμφωνεί να λάβει μέτρα που είναι μη αναστρέψιμα και αποδεκτά από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
-Δεν υπάρχει δυνατότητα σύναψης συμφωνιών για την Ουκρανία μέσω διαμεσολαβητών: «Πρώτα από όλα, γιατί είναι απίθανο ο ενδιάμεσος να εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει τα τελικά έγγραφα».
Σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα και ασφάλεια
-Οι διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική σταθερότητα απαιτούν «καλή θέληση» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ουάσιγκτον «ή θέλει ή δεν θέλει» διάλογο.
-Για τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια ασφάλεια, πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος των αμερικανικών εκλογών: «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να εμφανιστεί η νέα κυβέρνηση [στις ΗΠΑ], για να καταλάβουμε ποιες είναι οι προτιμήσεις, οι απόψεις τους, ποια είναι τα σχέδια, αν έχουν επιθυμία να μιλήσουμε για αυτό».
Σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές
-Η Ρωσία «δεν είναι αδιάφορη» για το τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου του ρόλου της στις παγκόσμιες υποθέσεις, αλλά η εκλογή του Αμερικανού ηγέτη είναι το «εσωτερικό τους θέμα».
«Γενικά, φυσικά, είδα [τη συζήτηση μεταξύ των νυν και πρώην ηγετών των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ], είναι αδύνατο να απομακρυνθείς από αυτήν».
-Η Ρωσία παίρνει πολύ σοβαρά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ετοιμότητά του να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το λέει ειλικρινά και το υποστηρίζουμε».
Για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος
-Η θέση του SCO ενάντια στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος είναι ένα «σήμα» προς ολόκληρο τον κόσμο: «Συμφωνήσαμε στη δήλωση -και αυτό ισχύει σε άλλα έγγραφα- ότι όλες οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης αντιτίθενται στην ανάπτυξη οποιουδήποτε όπλου στο διάστημα. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο για το πώς νιώθουμε για τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας βοηθούνται από την πολιτική βούληση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ποιος παρεμβαίνει είναι «πολύ γνωστός».