Η νυν κυβέρνηση της Σλοβακίας κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην πρωθυπουργού για παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

 
σλοβακ

Ενημερώθηκε: 21/06/24 - 21:53

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας κατέθεσε ποινική μήνυση κατά του πρώην πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ και του υπουργού Άμυνας του Γιάροσλαβ Νάι για παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο σημερινός υφυπουργός Άμυνας, Ιγκόρ Μελίχερ.

Η Σλοβακία δώρισε ολόκληρο τον στόλο της με μαχητικά MiG-29 της σοβιετικής εποχής και δύο αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία την άνοιξη του 2023, καθιστώντας την την πρώτη χώρα που έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο μετά την ολική εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022.

«Αυτή η απόφαση άφησε τους ουρανούς απροστάτευτους και τους πολίτες σε κίνδυνο για την ασφάλεια», είπε ο Μελίχερ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αντισυνταγματική.

«Αυτοί οι δύο κύριοι κατάφεραν να αφοπλίσουν τη Σλοβακία καλύτερα από κάθε άλλο εχθρό», είπε ο Μελίχερ . «Είμαι πεπεισμένος ότι ο Γιάροσλαβ Νάι πρόδωσε τη Σλοβακία, την πατρίδα του».

Ο Χέγκερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2021-2023, και ο Νάι, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας μεταξύ 2020 και 2023, είναι ύποπτοι για διάπραξη δολιοφθοράς, κατάχρησης εξουσίας δημοσίων υπαλλήλων και παράβαση καθήκοντος στη διαχείριση ξένης περιουσίας, υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Robert Kaliňák είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον Naď προδότη. "Η αποδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων με αυτόν τον τρόπο κατά παράβαση του συντάγματος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στο πολιτικό μας λεξιλόγιο ως κάτι άλλο εκτός από προδοσία. Δεν ξέρω αν αυτό εκπληρώνει επίσης την ουσία αυτού του εγκλήματος, αλλά πρόκειται για ένα άτομο που έχει προδώσει εθνικές αξίες», είπε ο Kaliňák στις 13 Ιουνίου.

Ο Χέγκερ και ο Νάι απέκρουσαν τους ισχυρισμούς σε μια συνέντευξη Τύπου στα μέσα Ιουνίου.

«Η παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία δεν ήταν μόνο ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα σαφούς ευθυγράμμισης της Σλοβακίας στον δυτικό κόσμο», είπε ο Νάι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ περήφανος για την απόφαση της κυβέρνησης Χέγκερ να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο του 2023, διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πηγή: Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ