Πώς Γαλλία και Γερμανία θέλουν να καλύψουν τα κενά ασφαλείας στο Euro και τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 
γαλλια

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 16:16

Η ελλιπής ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών σε ολόκληρη την ΕΕ δυσχεραίνει την προστασία των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα η Γαλλία και η Γερμανία να βασίζονται στη διμερή συνεργασία για να καλύψουν τα κενά.

Η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γερμανία και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με τις απειλές να διευρύνονται από τον χουλιγκανισμό έως την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας.

Ήδη κατά την πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής του Euro σημειώθηκαν κάποια επεισόδια, με μια απόπειρα επίθεσης με σφυρί στο Αμβούργο και καβγάδες στο Γκελζενκίρχεν πριν από τον αγώνα Σερβία-Αγγλία.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την τεταμένη κατάσταση, οι διοργανώτριες χώρες Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν εκ των προτέρων να παρέχουν επιτόπια υποστήριξη στις αστυνομικές δυνάμεις της άλλης χώρας για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Αυτό που μοιάζει απλό είναι στην πραγματικότητα ένα μέτρο για την κάλυψη σημαντικών κενών ασφαλείας, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ δεν έχουν ακόμη άμεση πρόσβαση σε αστυνομικές αξιολογήσεις και πληροφορίες από τους ευρωπαίους γείτονές τους.

«Οι γενικές αστυνομικές αξιολογήσεις εκτός από τα ποινικά μητρώα είναι δύσκολο να μοιραστούν ανά την Ευρώπη λόγω της νομικής αβεβαιότητας – δεν υπάρχουν τυποποιημένοι κανόνες και οδηγίες δεδομένων σχετικά με το γιατί κάποιος θεωρείται επικίνδυνος», δήλωσε στο Euractiv ο Raphael Bossong, ειδικός σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ στο think tank SWP.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται βάσει εθνικών νομικών προτύπων σε μια χώρα – για παράδειγμα σχετικά με το ποιος θεωρείται πιθανή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια – μπορεί να είναι προβληματικές σε μια άλλη χώρα, αφήνοντας ανεπαρκή νομική βάση για την κεντρική διάθεση αστυνομικών πληροφοριών σε μεγάλη κλίμακα, εξήγησε.

Ωστόσο, στα διεθνή αθλητικά τουρνουά, τα οποία συνεπάγονται διασυνοριακή κυκλοφορία και απειλές για τη δημόσια ασφάλεια, η γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή αστυνόμευση.

Εάν ξένοι χούλιγκανς εξεγείρονται σε μια πόλη και η ομάδα τους παίζει στη συνέχεια σε μια άλλη πόλη, «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος βρίσκεται πού», δήλωσε ο Herbert Reul (CDU/EPP), υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου βρίσκονται τέσσερα γήπεδα του Euro.

Η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών στην ΕΕ είναι «κλειδί» για την καλύτερη προστασία τέτοιων εκδηλώσεων, δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής στους δημοσιογράφους ενόψει του τουρνουά.

Μια κουραστική υπόθεση

«Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν να βελτιώσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια κουραστική υπόθεση», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ορισμένα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε κεντρικές βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές απειλές λειτουργεί επίσης ομαλά, δήλωσε ο Bossong.

Για να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις εμπλοκές, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser και ο Γάλλος ομόλογός της Gerald Darmanin συμφώνησαν τον Μάρτιο να παράσχουν και οι δύο χώρες αξιωματικούς για να ενσωματωθούν στις αστυνομικές επιχειρήσεις της άλλης χώρας αυτό το καλοκαίρι.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε εθνικές πληροφορίες θα είναι άμεσα διαθέσιμοι για να τις μοιραστούν όταν είναι περισσότερο αναγκαίες, ιδίως σε εκδηλώσεις στις οποίες πιθανότατα να συμμετέχουν πολίτες από διαφορετικές χώρες, όπως οι γαλλικοί αγώνες του Euro.

Οι υπάρχουσες κοινές μονάδες, οι οποίες ήδη λειτουργούν ως τακτικά «ανθρώπινα σημεία πρόσβασης» για πληροφορίες, θα αναπτυχθούν επίσης για την παρακολούθηση της γαλλογερμανικής διασυνοριακής κυκλοφορίας, καθώς η Γερμανία έχει επαναφέρει τους ελέγχους για το ευρώ.

Κόλπα και πρόχειρες λύσεις

Η Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα «Διεθνές Κέντρο Αστυνομικής Συνεργασίας (IPCC)», όπου αξιωματικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ανταλλάσσουν πληροφορίες, οι οποίες βασίζονται σε διμερείς συμβάσεις, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στο Euractiv.

«Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και (…) κόστισε μια περιουσία», δήλωσε ο Reul.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν υπάρχουν ήδη κοινά αστυνομικά τμήματα, θα ήταν υπέροχο αν οι Γάλλοι μπορούσαν να εξετάσουν το γερμανικό σύστημα και οι Γερμανοί το γαλλικό σύστημα αντί να χρησιμοποιούν κόλπα».

Η νομοθετική πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ ήταν αργή. Στο τέλος της προηγούμενης θητείας, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ψήφισαν μια επικαιροποίηση του Prüm που επεκτείνει την ανταλλαγή δεδομένων σε περισσότερες κατηγορίες και εισάγει ένα κεντρικό σύστημα ΤΠ για την απλούστευση των αιτημάτων παροχής πληροφοριών.

Ωστόσο, αυτό επιστρέφει σε πιλοτικό σχέδιο από το 2020 και θα τεθεί σε ισχύ μόλις το 2027.

Το κύριο εμπόδιο – η μεγαλύτερη εναρμόνιση των προτύπων – παραμένει ακλόνητο, κατέληξε ο Bossong.

Πηγή:euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ