Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τετάρτη, η οποία περιελάμβανε μια αμοιβαία αμυντική υπόσχεση, μια από τις σημαντικότερες κινήσεις της Ρωσίας στην Ασία εδώ και χρόνια που ο Κιμ είπε ότι ισοδυναμούσε με «συμμαχία».
Η υπόσχεση του Πούτιν αναθεωρεί ολόκληρη τη μετασοβιετική πολιτική της Ρωσίας για τη Βόρεια Κορέα , όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ασιατικοί σύμμαχοί τους προσπαθούν να μετρήσουν πόσο θα μπορούσε η Ρωσία να εμβαθύνει την υποστήριξη για τη μοναδική χώρα που έχει δοκιμάσει πυρηνικό όπλο αυτόν τον αιώνα.
Στην πρώτη του επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ από τον Ιούλιο του 2000, ο Πούτιν συνέδεσε ρητά την εμβάθυνση των δεσμών της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα με την αυξανόμενη υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ.
Μετά τις συνομιλίες, υπέγραψαν ένα σύμφωνο «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», το οποίο είπε ο Πούτιν περιλάμβανε μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μιας χώρας.
«Η συμφωνία συνολικής εταιρικής σχέσης που υπογράφηκε σήμερα προβλέπει, μεταξύ άλλων, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη αυτής της συμφωνίας», είπε ο Πούτιν.
Είπε ότι οι παραδόσεις προηγμένων όπλων μεγάλης εμβέλειας από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία για χτυπήματα κατά της Ρωσίας, παραβιάζουν σημαντικές συμφωνίες.
«Σε σχέση με αυτό, η Ρωσία δεν αποκλείει η ίδια την ανάπτυξη στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», είπε ο Πούτιν.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ;
Ο Κιμ επαίνεσε τη Ρωσία που έκανε, όπως είπε, μια εξαιρετικά σημαντική στρατηγική κίνηση για την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, η οποία ιδρύθηκε το 1948 με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης.
Ανάλογα με την ακριβή διατύπωση του συμφώνου, η οποία δεν κυκλοφόρησε, θα μπορούσε να είναι μια δραματική αλλαγή στη στρατηγική ισορροπία στη Βορειοανατολική Ασία, τοποθετώντας το βάρος της Ρωσίας πίσω από τη Βόρεια Κορέα - η οποία αντιμετωπίζει τη Νότια Κορέα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε όλη την βαριά οχυρωμένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ).
Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει μια αμυντική συνθήκη με την Κίνα, δεν έχει ενεργή στρατιωτική συνεργασία με το Πεκίνο όπως αναπτύχθηκε με τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο. Η Βόρεια Κορέα υπέγραψε επίσης μια συνθήκη το 1961 με τη Σοβιετική Ένωση που περιλάμβανε υποσχέσεις αμοιβαίας υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης.
Η Κίνα , ο κύριος πολιτικός και οικονομικός ευεργέτης του Βορρά, δεν είχε άμεση απάντηση.
Το φλερτ του Πούτιν με τον Κιμ, η οποία περιελάμβανε δώρα με λιμουζίνες και μια περιήγηση στο νέο κέντρο εκτόξευσης του διαστήματος της Ρωσίας, έχει ανησυχήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ασιάτες συμμάχους τους.
«Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ είναι μια τάση που θα πρέπει να ανησυχεί πολύ οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, την υποστήριξη του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης, την τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την υποστήριξη του λαού της Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟ»
Ο Πούτιν χαιρετίστηκε από πλήθη που επευφημούσαν στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ μαζί με παιδιά που κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες και στρατιωτικό χαιρετισμό. Ο Κιμ, 40 ετών, υποδέχτηκε τον Πούτιν στο αεροδρόμιο.
Μετά τις συνομιλίες, ο Πούτιν οδήγησε τον Κιμ με μια πολυτελή ρωσική λιμουζίνα . Στη συνέχεια άλλαξαν θέσεις και ο Κιμ οδήγησε τον Πούτιν. Αργότερα, παρακολούθησαν μια συναυλία μαζί.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και είπε ότι η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα να ενισχύσει τη δική της άμυνα.
Ο Κιμ είπε ότι το σύμφωνο θα επεκτείνει τη συνεργασία στην πολιτική, την οικονομία και την άμυνα, αποκαλώντας το «αυστηρά φιλειρηνικό και αμυντικό» χαρακτήρα.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έχουν ανυψωθεί στο νέο υψηλότερο επίπεδο μιας συμμαχίας», είπε ο Κιμ.
Στην αρχή της συνόδου τους, ο Κιμ εξέφρασε την «άνευ όρων υποστήριξη» για «όλες τις πολιτικές της Ρωσίας», συμπεριλαμβανομένης «μιας πλήρους υποστήριξης και σταθερής συμμαχίας» για τον πόλεμο του Πούτιν με την Ουκρανία .
Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κατεύθυνσης», είπε ο Πούτιν.
Η Δύση χαστούκισε στη Ρωσία αυτό που έθεσε ως τις πιο σκληρές κυρώσεις ποτέ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή ενός φιλορώσου προέδρου στην επανάσταση του Μαϊντάν της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στη ρωσική κυβέρνηση, τον στρατό και τον λαό στη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για την προστασία της κυριαρχίας, των συμφερόντων ασφάλειας, καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας», είπε ο Κιμ στον Πούτιν.
ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
Ο Πούτιν, ο οποίος φιλοξένησε τον Κιμ σε μια σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή που επιτάχυνε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, έτυχε πολυτελούς υποδοχής στην Πιονγκγιάνγκ.
Μια τιμητική φρουρά που περιλαμβάνει έφιππους στρατιώτες και ένα μεγάλο πλήθος αμάχων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ δίπλα στον ποταμό Ταεντόνγκ που διασχίζει την πρωτεύουσα. Η σκηνή περιελάμβανε παιδιά που κρατούσαν μπαλόνια και γιγάντια πορτρέτα των δύο ηγετών με εθνικές σημαίες να κοσμούν το κεντρικό κτίριο της πλατείας.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε τους θερμούς δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα για να βάλει βελόνα στην Ουάσιγκτον, ενώ η Βόρεια Κορέα που έχει βαρύνει τις κυρώσεις έχει κερδίσει πολιτική υποστήριξη και υποσχέσεις οικονομικής υποστήριξης και εμπορίου από τη Μόσχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους λένε ότι φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει βοήθεια για τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, τα οποία απαγορεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και κατηγόρησαν την Πιονγκγιάνγκ ότι παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού που η Ρωσία χρησιμοποίησε στον πόλεμο της στην Ουκρανία .
Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τη μεταφορά όπλων.
Πηγή: reuters.com