Η βία της ακροδεξιάς αποτελεί «σημαντική» απειλή για τη γερμανική δημοκρατία, προειδοποιεί η Φέζερ

 
φεζερ

Ενημερώθηκε: 18/06/24 - 20:07

Η έξαρση της ακροδεξιάς βίας, του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και των κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία και την Κίνα θέτουν τη γερμανική δημοκρατία υπό «σημαντική» απειλή, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, καθώς παρουσίαζε μια κυβερνητική έκθεση για εγχώριους και ξένους αντιπάλους.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν ισχυρές επιπτώσεις στη γερμανική ασφάλεια, οδηγώντας τον ριζοσπαστισμό και τις επιθέσεις, σύμφωνα με τη μελέτη του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος (BfV).

«Η δημοκρατία μας είναι ισχυρή, αλλά βρίσκεται υπό σημαντική πίεση», είπε Φέζερ. «Πρέπει να αντισταθούμε στις εσωτερικές απειλές από τον εξτρεμισμό τόσο αποφασιστικά όσο και στις εξωτερικές απειλές, κυρίως από το ρωσικό καθεστώς».

Η ετήσια έκθεση 400 σελίδων διαπίστωσε μια «ανησυχητική» αύξηση των εξτρεμιστών όλων των μορφών, είπε ο πρόεδρος της BfV, Τόμας Χάλντενγουανγκ, στη συνέντευξη Τύπου.

Ο αριθμός των εξτρεμιστικών εγκλημάτων σε όλο το ιδεολογικό φάσμα αυξήθηκε κατά σχεδόν 4.000 πέρυσι σε λίγο λιγότερο από 40.000, με μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση περίπου 25% στα ακροδεξιά αδικήματα.

Το πρακτορείο του Haldenwang μέτρησε περίπου 40.600 άτομα στην ακροδεξιά σκηνή, σχεδόν 2.000 από το 2022, με περισσότερο από το ένα τρίτο να θεωρείται έτοιμο να χρησιμοποιήσει βία. Ο Χάλντενγουανγκ αποκάλεσε τους δεξιούς εξτρεμιστές τη μεγαλύτερη ομάδα εχθρική προς το κράτος δικαίου της Γερμανίας.

Καταγράφηκαν περίπου 1.270 πράξεις εξτρεμιστικής βίας, αυξημένες κατά 13%. Τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αδικήματα αυξήθηκαν σε περισσότερα από 10.400 κατά την ίδια περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 39%.

Το Reichsbürger και άλλες συνδεδεμένες υποομάδες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν ή να ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη της Γερμανίας είχαν 25.000 υποστηρικτές, 2.000 περισσότερους από πέρυσι, με το 10% να εκτιμάται ως δυνητικά βίαιο.

Ο Haldenwang υπογράμμισε την ανάπτυξη της «νέας δεξιάς» σκηνής χρησιμοποιώντας «εναλλακτικά μέσα» και κοινωνικά δίκτυα για να διεισδύσει στο mainstream με ρατσιστική και ρεβιζιονιστική προπαγάνδα.

Μια προηγούμενη έκθεση τον Μάιο από την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγκληματικής αστυνομίας ανέφερε ότι το έγκλημα με πολιτικά κίνητρα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι.

Οι αριστεροί εξτρεμιστές, που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνοι αλλά πολυάριθμοι, αυξήθηκαν κατά 500 άτομα σε 37.000, ενώ οι ισλαμιστές ήταν 27.200, αμετάβλητοι από το 2022.

«Οι συντονισμένες, πολύπλοκες, μακροπρόθεσμα σχεδιασμένες επιθέσεις παραμένουν δυνατές στη Γερμανία», είπε ο Faeser. Ανέφερε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ιδιαίτερα το περιφερειακό παράρτημά της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ως αξιοσημείωτη απειλή .

Ο Χάλντενγουανγκ τόνισε τους κινδύνους που θέτουν οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες καθώς και τα ριζοσπαστικά άτομα, λέγοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα «άναψε τις φλόγες του αντισημιτισμού στη Γερμανία» από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τα εγκλήματα που στοχεύουν Εβραίους και Ισραηλινούς αυξήθηκαν σε 1.342 μόνο τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, από 208 το προηγούμενο έτος. Ακροδεξιές, ακροαριστερές και ισλαμιστικές ομάδες «εκμεταλλεύονταν» τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν τον αντισημιτισμό, αναφέρει η έκθεση. Υπό το πρίσμα του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας, η Φέζερ χαρακτήρισε την εξέλιξη «αηδιαστική».

Ερωτηθείς εάν η υπηρεσία του είχε παρακολουθήσει παρόμοια αύξηση του αντιμουσουλμανικού εγκλήματος κατά την ίδια περίοδο, ο Haldenwang είπε ότι μια τέτοια τάση «δεν παρατηρήθηκε».

Η κατασκοπεία, η δολιοφθορά , η παραπληροφόρηση και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο πέρυσι «έφτασαν σε μια νέα διάσταση», είπε ο Faeser, με κύριους ένοχους τη Ρωσία και την Κίνα καθώς και το Ιράν.

Η Μόσχα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την «προπαγάνδα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να υπονομεύσει την πίστη του κοινού στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, είπε ο Faeser, ενώ το Πεκίνο έχει εντείνει το hacking, αμφισβητώντας την άμυνα της Γερμανίας ενάντια στη βιομηχανική και στρατιωτική κατασκοπεία .

Αντιμετωπίζοντας την απειλή που θέτει το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) , οι αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν μια συνεχή στροφή προς τον εξτρεμισμό στις τάξεις του.

«Υπάρχει ακόμη –αν και σημαντικά συρρικνούμενη– ετερογένεια μέσα στο κόμμα, έτσι ώστε να μην μπορούν να θεωρηθούν όλα τα μέλη ότι ανήκουν σε εξτρεμιστικά κινήματα», ανέφερε η έκθεση.

Το κόμμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το BfV ως ύποπτη εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία ο Χάλντενγουανγκ είπε ότι είναι απίθανο να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Το AfD σημείωσε 16% στις ευρωπαϊκές εκλογές αυτόν τον μήνα και προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τρεις πολιτειακές εκλογές στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ