Το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν λέει ότι θα ιδιωτικοποιήσει τη γαλλική δημόσια τηλεόραση εάν κερδίσει τις εκλογές

 
le pen

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 23:49

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο στις πρόωρες εκλογές, επιβεβαίωσαν ανώτερα στελέχη του κόμματος.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα , ο πρόεδρος του κόμματος, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση France 3 την Κυριακή ότι φιλοδοξία του ήταν να ιδιωτικοποιήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση «για να εξοικονομήσει χρήματα».

Είπε ότι η πώληση των δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών θα εξοικονομήσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ (2,5 δισ. λίρες), τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες πολιτικές. Είπε ότι το μέτρο θα πάρει χρόνο και «δεν θα συμβεί σε 24 ώρες».

Ο Σεμπαστιάν Τσένου αντιπρόεδρος του κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο France 2 ότι η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Γαλλία χρειάζονται «λίγη ελευθερία, λίγο οξυγόνο». Είπε ότι ορισμένα μεγάλα προγράμματα στους εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «κλίνουν προς τα αριστερά ή την άκρα αριστερά» και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ταμπού» σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Τσενού είπε ότι το κόμμα σκόπευε να πουλήσει εθνικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά να διατηρήσει διεθνή κανάλια που ήταν η φωνή της Γαλλίας στο εξωτερικό, όπως το France 24 και το Arte, καθώς και κανάλια σε υπερπόντια εδάφη όπως η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός France Télévisions, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια και 24 περιφερειακά κανάλια, είναι βασικός χρηματοδότης ταινιών, δράματος και ντοκιμαντέρ και είναι το κορυφαίο γαλλικό μέσο ενημέρωσης. Το Radio France έχει πολλούς εθνικούς και τοπικούς σταθμούς και κυριαρχεί στο podcasting. Ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός France Inter, είναι ο πιο δημοφιλής στη Γαλλία, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ακροατές την ημέρα.

Η Clémentine Autain, υποψήφια για την αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είπε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν την αριστερά στις εκλογές για να «αποφύγουν τη σφαγή» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη γαλλική κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, η οποία έχει αποδυναμωθεί από την κατάργηση του τέλους άδειας και αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το μελλοντικό μοντέλο χρηματοδότησής της.

Το 2022, ο Μακρόν απέσυρε το τέλος τηλεοπτικής άδειας ύψους 138 ευρώ (115 £) ετησίως στην ηπειρωτική Γαλλία. Έκτοτε, η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται από ένα κλάσμα του ΦΠΑ, αλλά αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση θα λήξει το επόμενο έτος.

Όταν ο Μακρόν διέλυσε ξαφνικά το κοινοβούλιο στον απόηχο των ευρωπαϊκών εκλογών, η νομοθεσία που έμεινε ανεξάρτητη περιελάμβανε σχέδια για να αποφασίσουν πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προχώρησαν σε απεργία τον περασμένο μήνα αφού η υπουργός Πολιτισμού του Μακρόν, Ρασίντα Ντάτι, πρότεινε τη συγχώνευση εταιρειών δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Τα συνδικάτα δημοσιογράφων κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι προσπαθεί να αναδημιουργήσει το ORTF, τη δομή που συγκέντρωνε τη γαλλική δημόσια ραδιοτηλεόραση μέχρι τη δεκαετία του 1970, της οποίας η έλλειψη ανεξαρτησίας επικρίθηκε.

Ο Alexis Lévrier, ιστορικός μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Reims, δήλωσε: «Για το RN, η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι στόχος. Η ιδιωτικοποίηση που σκέφτονται είναι ένας τρόπος να προσπαθήσουν να φιμώσουν τα μέσα που κατηγορούν ότι είναι ξύπνια, αριστερά και αντίθετα στην ιδεολογία τους. Είναι για να φιμώσουν ένα ΜΜΕ που θεωρούν υπερβολικά θρασύ».

Είπε ότι εάν το RN αποκτούσε τον έλεγχο του κοινοβουλίου και όντως αποφασίσει για την ιδιωτικοποίηση, θα επέλεγαν να το πουλήσουν σε «αφεντικά των μέσων ενημέρωσης κοντά στις ιδέες τους».

Αλλά είπε ότι είναι επίσης πιθανό ότι, μόλις έρθει στην εξουσία, το RN μπορεί αντ' αυτού να αποφασίσει να διατηρήσει μια αποδυναμωμένη δημόσια υπηρεσία και να την ελέγξει. «Αν η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμείνει δημόσια αλλά στα χέρια του RN, τότε ο Μακρόν θα είχε διευκολύνει το έργο της ακροδεξιάς αποδυναμώνοντας τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέσω της κατάργησης του τέλους άδειας και με τα σχέδια συγχώνευσής του που αποσταθεροποίησαν τα μέσα ενημέρωσης».

Είπε: «Η δημόσια μετάδοση στη Γαλλία βρίσκεται σε μια παράδοξη κατάσταση όπου δεν είχε ποτέ τόσο μεγάλο κοινό και υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από θεατές και ακροατές, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο εύθραυστη».

Το γαλλικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι ένα θέμα ψυχικής αναζήτησης για τους ακροδεξιούς πολιτισμικούς πολέμους από τότε που ο συντηρητικός καθολικός δισεκατομμυριούχος Vincent Bolloré εδραίωσε την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης με την εξαγορά της κυριακάτικης εφημερίδας Le Journal du Dimanche, του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 και του τηλεοπτικού καναλιού CNews. .

Το CNews , το οποίο κυριαρχείται από έντονες εκπομπές συζήτησης με επίκεντρο τη μετανάστευση και το έγκλημα, έγινε πρόσφατα το πιο δημοφιλές ενημερωτικό κανάλι στη γαλλική τηλεόραση. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Pap Ndiaye το περιέγραψε κάποτε ως «πολύ κοντά στην πιο ριζοσπαστική ακροδεξιά». Ο Pascal Praud, ένας σταρ του CNews και αρθρογράφος στο Le Journal de Dimanche, ισχυρίστηκε ότι τα αριστερά ΜΜΕ ζηλεύουν την επιτυχία του ομίλου μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ