Η έγκριση της Βρετανίας για άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ μειώθηκε απότομα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα , με την αξία των αδειών που χορηγήθηκαν για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στον σύμμαχό της να μειώνεται κατά περισσότερο από 95% σε χαμηλό 13 ετών.
Τα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, βασίζονται σε πληροφορίες που παρασχέθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Reuters και στοιχεία από τη μονάδα Ελέγχου Εξαγωγών του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία αύξησαν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.
Ωστόσο, η αξία των εγκεκριμένων από τη Βρετανία αδειών μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου πέρυσι μειώθηκε στις 859.381 λίρες (1,09 εκατομμύρια δολάρια). Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό για την περίοδο μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου από το 2010.
Αυτό συγκρίνεται με την έγκριση από την κυβέρνηση 20 εκατομμυρίων λιρών πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ για την ίδια περίοδο το 2022, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών φορητών όπλων και εξαρτημάτων για μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Την ίδια περίοδο το 2017, η κυβέρνηση ενέκρινε πωλήσεις όπλων 185 εκατομμυρίων λιρών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για άρματα μάχης και πυραύλων εδάφους-αέρος, δείχνουν τα στοιχεία, το υψηλότερο ποσοστό για την περίοδο σε δημόσια διαθέσιμα στοιχεία από το 2008.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η βρετανική κυβέρνηση δεν δίνει όπλα απευθείας στο Ισραήλ, αλλά εκδίδει άδειες σε εταιρείες να πωλούν όπλα, με τη συμβολή δικηγόρων για το εάν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
Πολλές από τις άδειες που εγκρίθηκαν την περίοδο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα αφορούσαν είδη που αναφέρονται για «εμπορική χρήση» ή μη θανατηφόρα αντικείμενα, όπως θωράκιση σώματος, στρατιωτικά κράνη ή οχήματα με κίνηση σε όλους τους τροχούς με βαλλιστική προστασία.
Δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν η πτώση της αξίας των εγκεκριμένων αδειών για το Ισραήλ οφείλεται σε απόφαση της Βρετανίας να περιορίσει την πώληση ορισμένων ειδών ή επειδή υπήρξε πτώση της ζήτησης από το Ισραήλ.
Το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έγκριση των αδειών εξαγωγής, και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Η σύγκρουση του Ισραήλ στη Γάζα πυροδοτήθηκε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς. Ο επακόλουθος βομβαρδισμός και η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους , σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Η σύγκρουση του Ισραήλ στη Γάζα πυροδοτήθηκε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς. Ο επακόλουθος βομβαρδισμός και η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους , σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
Μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την κυβέρνηση για την έλλειψη δημόσιας ενημέρωσης σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης.
Ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα.
Ενώ η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ αξίας 326 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, 10 φορές περισσότερες από το 2022, ο όγκος των εγκρίσεων μειώθηκε σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ευρώπης του δικαιώματος του Ισραήλ να απαντήσει με συντριπτική δύναμη κατά της Χαμάς.
Αντιστάθηκε στις εκκλήσεις να σταματήσουν οι μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση τηρεί ένα «πολύ προσεκτικό καθεστώς αδειοδότησης».
Η Βρετανία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση στο παρελθόν έχει μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ , όπως το 2009 όταν ανακάλεσε ορισμένες άδειες και το 1982 όταν υπήρξε επίσημος περιορισμός μετά την εισβολή στον Λίβανο.
Πηγή: reuters.com