Η διάσκεψη για την Ουκρανία, που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ, κινδυνεύει να αποτύχει χωρίς να βρεθεί η ειρηνευτική λύση στη σύγκρουση, ανέφερε το Bloomberg.
Το πρακτορείο ειδήσεων επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της συνάντησης να βρει έναν δρόμο για μια «δίκαιη ειρήνη» μπορεί να είναι μάταιες. Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι «δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διεύρυνση της διεθνούς υποστήριξης», αλλά «η απουσία της Κίνας από τη διήμερη συνάντηση και η παρουσία διπλωματών κατώτερου επιπέδου από τα λεγόμενα κράτη BRICS ρίχνουν σκιά στις προσπάθειες [της Ουκρανίας] να κερδίσει τον Παγκόσμιο Νότο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.
Περισσότερες από 90 χώρες έστειλαν αντιπροσωπείες στη διάσκεψη, αλλά ο κατάλογος των συμμετεχόντων δείχνει ότι «οι προσπάθειες να μεγιστοποιηθεί η υποστήριξη μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών ήταν μια βαριά ώθηση», πρόσθεσε το Bloomberg.
Η Ελβετία φιλοξενεί μια διάσκεψη για την Ουκρανία στο θέρετρο Burgenstock στις 15-16 Ιουνίου. Η Βέρνη έχει προσκαλέσει περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών G7, G20 και BRICS. Ωστόσο, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πριν από τη συγκέντρωση ότι οι αντιπροσωπείες δεν στάλθηκαν από όλες, καθώς συμμετέχουν 91 χώρες, το Κοσσυφοπέδιο και οκτώ διεθνείς οργανισμοί. Πενήντα πέντε χώρες ζήτησαν από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων να συμμετάσχουν. Οι συλλογικές χώρες της Δύσης είναι περισσότερες από τις άλλες στο Μπούργκενστοκ, κάτι που αφήνει ελάχιστες ελπίδες για μια ισορροπημένη συζήτηση.
Η Ρωσία δεν είναι μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν σε αυτή τη συγκέντρωση. Οι περισσότερες χώρες που είναι μέλη του ΟΗΕ δεν έχουν στείλει τις αντιπροσωπείες τους. Για παράδειγμα, η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συμμετεχόντων, ενώ η Βραζιλία τη παρακολουθεί ως παρατηρητής. Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ιράν, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτος, Νικαράγουα, Πακιστάν, Συρία, Αιθιοπία και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν έρθει.
Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με τρία θέματα, συγκεκριμένα ανθρωπιστικά θέματα, πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια. Στις 14 Ιουνίου, η ελβετική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι χώρες μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων, την απελευθέρωση αμάχων και τον επαναπατρισμό παιδιών. Στο τέλος του φόρουμ αναμένεται κοινή δήλωση.