Η Ρωσία πλημμυρίζει σκόπιμα τις αίθουσες ειδήσεων με ψεύτικο περιεχόμενο για να εξαντλήσει τους ελεγκτές των γεγονότων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έκθεσης που αναφέρει ότι το σχέδιο που ονομάστηκε Operation Overload, επιδιώκει επίσης να ενισχύσει ορισμένες ψευδείς αφηγήσεις βάζοντας τους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν τις διαψεύσεις τους και να τις μοιράζονται ευρέως.
Το τέχνασμα βασίζεται στην απλή αρχή ότι κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα.
Το Cube σας παρουσιάζει τα ευρήματα της έκθεσης.
Τα αιτήματα επαλήθευσης στοχεύουν συνήθως την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία λογισμικού και μεθοδολογιών Check First και έχουν την μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Operation Overload έχει στοχεύσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 800 ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και όχι μόνο κατακλύζοντάς τους με περίπου 2.400 tweets και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το Telegram έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με τους περισσότερους από τους συνδέσμους που στάλθηκαν σε δημοσιογράφους να τους οδηγούν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ο κατακλυσμός περιεχομένου δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση επείγοντος στους δημοσιογράφους, οδηγώντας στην επιτυχία του σχεδίου.
Το Check First διαπίστωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευτεί περισσότεροι από 250 έλεγχοι εγκυρότητας που αναφέρουν τις ψευδείς αφηγήσεις που δημιουργήθηκαν για το Operation Overload.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα.
Ο αποστολέας αυτού του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παριστάνει τον ανήσυχο πολίτη που υποτίθεται ότι έχει δει ύποπτους ισχυρισμούς στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ζητεί από τους δημοσιογράφους να ρίξουν μια ματιά.
Σε αυτό το μήνυμα ο συντάκτης καθιστά σαφές ότι θέλει να κοινοποιηθούν ευρέως οι όποιοι έλεγχοι γεγονότων, ώστε να τους δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Αυτό αποδεικνύει το στόχο του Operation Overload να φτάσει σε ευρύτερο κοινό είτε η ιστορία διαψεύδεται είτε όχι, σύμφωνα με το Check First.
Μεγάλο μέρος των ψευδών ειδήσεων έχει τη μορφή βίντεο και δημιουργεί αφηγήσεις για να δυσφημίσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες που ζουν στη Δύση.
Αυτό το βίντεο για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τo Euronews για να διαδώσει την ιστορία ότι ένα ουκρανικό ινστιτούτο αισθητικής στην Πολωνία εκθέτει τους πελάτες σε τσιμπήματα κουνουπιών για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος.
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας δείχνει ότι τα πλάνα προέρχονται από ένα βίντεο του youtube που προβλήθηκε το 2021, στο οποίο μια Πολωνή συλλαμβάνεται στο Γκντανσκ. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ουκρανία ή τους Ουκρανούς.
Ένα άλλο βίντεο που λανθασμένα αποδίδεται στο Euronews χρησιμοποιεί παλιό υλικό του Γάλλου οικονομολόγου Φιλίπ Αγκιόν για να μιλήσει για την υποτιθέμενη εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης της Γαλλίας.
Είναι αυτό λοιπόν το τέλος του ελέγχου γεγονότων;
Όχι. Αντίθετα το Check First προτρέπει τους δημοσιογράφους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επαληθεύουν την ταυτότητα οποιουδήποτε στέλνει τις ανησυχίες τους.
Όσοι ασχολούνται με τον έλεγχο των γεγονότων θα πρέπει να συντονίζουν τις προσπάθειές τους και να εξασκούνται στο να αναγνωρίζουν πότε πολλά κομμάτια διαδικτυακού περιεχομένου έχουν συνδυαστεί για να δημιουργήσουν μια συνολική ψευδή αφήγηση.
Και να θυμάστε όλοι μπορούμε να διαδραματίσουμε το ρόλο μας μένοντας σε αξιόπιστες, αμερόληπτες ειδησεογραφικές πηγές και εξετάζοντας ότι βρίσκουμε με σκεπτικισμό, αλλά όχι με κυνισμό.
Πηγή: euronews.gr