Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την αχαλίνωτη οικοδόμηση και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές, αν θέλει να διατηρήσει υγιή την τουριστική της βιομηχανία στην ορεινή ηπειρωτική χώρα, στις ακτές αλλά και στανησιά της, δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη της χώρας σε έκθεσή του .
Περίπου 33 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023, 5 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2022, προσελκυόμενοι από τους αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους, τα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου και τον αξιόπιστα ηλιόλουστο καιρό.
Όμως, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποίησε για τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ζήτησε επείγουσα μεταρρύθμιση.
«Η οικονομία της χώρας μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, γεγονός που καθιστά την ανάγκη βιώσιμης διαχείρισής του ακόμη πιο επιτακτική», αναφέρεται στην έκθεση. Η Ελλάδα δεν πρέπει «να εξαντλήσει το δυναμικό της, σπαταλώντας το και καθιστώντας τους τουριστικούς μας προορισμούς μη ελκυστικούς με την πάροδο του χρόνου».
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής και το ετήσιο εισόδημα σχεδόν 2 εκατομμυρίων Ελλήνων προέρχεται από τον τομέα αυτό, αναφέρει η έκθεση. Σημειώνεται ότι η εν λόγω αποτελεί την πρώτη έκθεση για τον τουριστικό τομέα από τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη από τότε που ιδρύθηκε ο θεσμός πριν από 25 χρόνια.
Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σε 21 δισ. ευρώ το 2024 από 20,5 δισ. ευρώ πέρυσι.
Η αγαπημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Σαντορίνη με τους 15.550 κατοίκους δέχεται περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, διπλάσιο αριθμό από αυτόν που φιλοξένησε το 2012, σύμφωνα με την έκθεση. Το νησί συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσιες εισπράξεις.
«Στη Σαντορίνη, ακόμη και οι τουρίστες παραπονιούνται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών», αναφέρει η έκθεση.
Ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε μεγαλύτερη ρύθμιση για τη μείωση της παράκτιας δόμησης και την επιβράδυνση της υλοτομίας των δασών, η οποία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τις πλημμύρες. Επίσης, ζήτησε μεγαλύτερη φροντίδα για τους υδάτινους πόρους μπροστά στις «τεράστιες» απαιτήσεις για πόσιμο νερό, πισίνες και υδάτινα πάρκα.
«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση. Η άσκηση μιας ξεκάθαρης τουριστικής διακυβέρνησης αποτελεί τεράστια ανάγκη», αναφέρει η έκθεση.