POLITICO: Το πολιτικό βάρος της Ευρώπης «γέρνει» προς τα δεξιά με «ηγέτιδα» την Γαλλία

 
lepen

Ενημερώθηκε: 10/06/24 - 15:55

Το πολιτικό βάρος της Ευρώπης «γέρνει» προς τα δεξιά. Η Γαλλία ηγήθηκε της δεξιάς με μια τόσο συντριπτική νίκη για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που ο φιλελεύθερος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε το γαλλικό κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Στη Γερμανία από την άλλη, η κεντροδεξιά πέτυχε μια άνετη νίκη, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να έρχεται δεύτερη και να κερδίζει τους Σοσιαλιστές του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με ανάλυση του POLITICO, σε μια ήπειρο που επιδιώκει να ξορκίσει τα φαντάσματα του φασισμού για οκτώ δεκαετίες, η κλίμακα της παρουσίας της ακροδεξιάς θα είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης.

Οι ψηφοφόροι σε 27 χώρες ψήφισαν για να επιλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία θα υπηρετήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρώτος κύριος ρόλος τους θα είναι να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον κύριο υποψήφιο για την κορυφαία θέση της Ευρώπης: τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρόλο που είναι πολύ απίθανο να είναι σε θέση να συντονιστούν ως ενοποιημένη ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – χάρη σε διαιρέσεις σε θέματα όπως η Ρωσία – θα εξακολουθήσουν να μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική κατεύθυνση της ΕΕ, σε οτιδήποτε, από τη μετανάστευση έως τις πολιτικές σχετικά με το κλίμα.

Γαλλία: Το πιο δυσοίωνο προειδοποιητικό σήμα για το μέλλον της ΕΕ
Το πιο δυσοίωνο προειδοποιητικό σήμα για το μέλλον της ΕΕ είναι η Γαλλία, δεδομένης της κλίμακας της νίκης της ακροδεξιάς επί του Μακρόν. Όλα τα βλέμματα θα είναι τώρα στραμμένα στο εάν το λαϊκιστικό κύμα της Γαλλίας μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και στις προεδρικές εκλογές του 2027 – όπου μια νίκη της ακροδεξιάς ηγέτη Μαρίν Λεπέν θα απειλούσε να φέρει σε αναταραχή ολόκληρη την ΕΕ.

Η επίσημη νικήτρια της βραδιάς των ευρωεκλογών φαίνεται ότι είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της οποίας το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο μπλοκ στο Κοινοβούλιο.

Η κύρια πρόκληση για τη φον ντερ Λάιεν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι αν θα μπορέσει να συνάψει συμφωνία με τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα – τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους – για να δημιουργήσει μια πλειοψηφία 361 ή περισσότερων στο Κοινοβούλιο.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για [το] ΕΛΚ. Κερδίσαμε τις ευρωεκλογές φίλοι μου. Είμαστε το ισχυρότερο κόμμα, είμαστε η άγκυρα της σταθερότητας… Μαζί με άλλους θα χτίσουμε ένα προπύργιο ενάντια στα άκρα από αριστερά και δεξιά. Θα τους σταματήσουμε», είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ