Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και οι υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές που είχε εκεί, εμπεριείχαν και ένα δεύτερο σκέλος, αυτό που αφορούσε την άμυνα και την ακόμα πιο στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Πιο συγκεκριμένα.
Ο Έλλην Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), μετά το πέρας της οποίας οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, ενώ συζήτησαν και την περαιτέρω εμβάθυνσή της. Στις σύντομες δημόσιες δηλώσεις αμφοτέρων ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε «Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα….»
Μετά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Χέρτζογκ και τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, και τα όσα συζητήθηκαν κατ’ ιδίαν με αμφοτέρους, ο Έλλην Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με στελέχη της πανίσχυρης Διευθύνσεως Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), που είναι η αντίστοιχη της δικής μας Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, καθώς και με ανώτατα στελέχη της Ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης συναντήσεως έγινε ανασκόπηση της υφιστάμενης ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, ενώ εξετάστηκαν και οι προοπτικές περαιτέρω διευρύνσεώς της, με ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες συμπράξεως και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων. Επίσης, κατά τις συζητήσεις αυτές τονίστηκε, η σημασία της αμοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρείες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις 24ωρα πριν από την παρουσίαση στη Βουλή από τον ίδιο και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια, του νέου 12ετούς διάρκειας εξοπλιστικού προγράμματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου εταιρείες της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να έχουν σημαντικό «μερίδιο» από τα προγράμματα αυτά.
Θυμίζουμε ότι ΗΔΗ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα για το διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως της Καλαμάτας, έχουν ΗΔΗ αποκτηθεί τα Μη Επανδρωμένα Αεροοχήματα HERON, που αρχικώς είχαν ενοικιαστεί για τρία χρόνια, μετά το πέρας των οποίων αγοράστηκαν, ενώ επίκειται η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache στην Ελλάδα με ισραηλινό «πακέτο» αναβαθμίσεως, η άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων συστημάτων SPICE NLOS, ενώ ο αντιπυραυλικός, αντιβληματικός, αντιUAV κλπ «Θώλος του Αχιλλέως» εμπεριέχει πλήθος επί μέρους οπλικών (και όχι μόνο) συστημάτων από την Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, καθώς και τα συστήματα PULS.