Σε δικαστικό σίριαλ έχει εξελιχθεί η διαμάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ του δημοσίου και των φορέων που κινούνται νομικά κατά του έργου κατασκευής της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, γνωστής ως Flyover, στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης.
Και τούτο διότι εχθές, 22 Μαΐου, επρόκειτο να συζητηθούν στο ΣτΕ οι δύο κύριες αιτήσεις ακύρωσης του έργου που έχουν καταθέσει αφενός ο Σύνδεσμος Κατοίκων του Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών και αφετέρου η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, συνεδρίαση που εν τέλει… αναβλήθηκε μετά από αίτημα του δημοσίου, με την αιτιολογία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η δημόσια διαβούλευση για την τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.
Πρόκειται για την τροποποιητική απόφαση με την οποία το υπουργείο αύξανε τη συνολική χαρακτηρισμένη δασική έκταση που θα απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες κατασκευής του έργου, έκταση που στην ουσία υπερδιπλασιάζεται καθώς τα στρέμματα που θα καταληφθούν για την εργοταξιακή παρέμβαση θα ανέλθουν σε 187,7, αντί 75 που ίσχυε στην αρχική ΑΕΠΟ.
Το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ανέβαλε τη συζήτηση για τις 16 Οκτωβρίου 2024, ενώ σημειώνεται πως στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και η αίτηση ακύρωσης της τροποποιητικής ΑΕΠΟ που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο, Αλέξανδρος Αδαμίδης ανέφερε μιλώντας στη Voria.gr πως η τροποποιητική ΑΕΠΟ είναι μία «απόφαση η οποία έπρεπε κατά την άποψή μας να έπεται της διαδικασίας διαβούλευσης. Πρώτα γίνεται δηλαδή η διαβούλευση, καταθέτουν οι φορείς και οι πολίτες τις απόψεις τους και μετά εκδίδεται μία απόφαση. Εδώ έγινε το αντίθετο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η αίτηση ακύρωσης της τροποποιητικής της ΑΕΠΟ κατατέθηκε με το σκεπτικό πως είναι «τυπικά απαράδεκτη γιατί δεν ακολουθήθηκε η προδικασία της διαβούλευσης».
«Λειτουργούμε ως οιονεί νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου και του εργολάβου» σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Αδαμίδης, τονίζοντας πως στην ουσία «αναβάλλει το δημόσιο δύο φορές με δική του ευθύνη την υπόθεση, για να θεραπευτούν οι ακυρότητες που εμείς επικαλούμαστε και στη συνέχεια να εκδικαστεί η υπόθεση».
Ο ίδιος επισήμανε μάλιστα πως στη δημόσια διαβούλευση της νέας ΑΕΠΟ θα κληθούν να εκφράσουν επίσημα και δημόσια πλέον την άποψή τους όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων, «έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή να είμαστε υπέρ του έργου, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή κατά του έργου και την Κυριακή μπάλα».
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι 52 φορείς που αντιδρούν στο έργο αναμένεται να αποφασίσουν σύντομα τις ενέργειες που θα ληφθούν σε νομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δράσεων για την προώθηση των αιτημάτων τους. «Δεν είμαστε κατά της εκτέλεσης έργων για τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε κατά της εκτέλεσης κακοσχεδιασμένων έργων, γιατί τα πληρώνουμε πολύ άσχημα» κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.
Πηγή: Voria.gr